Τι αλλαγές φέρνει η συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο;

Τι αλλαγές φέρνει η συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο;

Η σημασία της προώθησης δομικών αλλαγών στο καθεστώς της επιμέλειας μετά το διαζύγιο θα συζητηθεί στην εκδήλωση του συλλόγου ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, σήμερα στις 17.00, στην αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων

Μόνο το 2016, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών κατέγραψε 4.125 περιστατικά όπου παραβιάστηκε η επικοινωνία του ενός γονέα με τα παιδιά του. Ο αριθμός είναι τεράστιος και δείχνει την απόλυτη ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος στην επιμέλεια μετά το διαζύγιο.

«Ο ίδιος ο υπουργός στη συνάντηση που είχαμε χαρακτήρισε το σημερινό καθεστώς επικοινωνίας αισχρό» λέει στο News 24/7 o επιστημονικός συντονιστής του Συλλόγου ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - C.S.P. Greece και συμβουλευτικός ψυχολόγος, Σωκράτης Καραμπατέας και τονίζει πως πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα επιτρέπουν να συναποφασίζεται από τους διαζευγμένους γονείς το τρίπτυχο κατοικία-επικοινωνία-εκπαίδευση.

Το νόημα της συνεπιμέλειας, είναι ο χωρισμός των δύο γονιών να μην σημαίνει πλέον χωρισμός και του ενός εξ’αυτών με το ίδιο το παιδί. «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου έχουν συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς -ήδη από το 1977 στη Σουηδία- πως δεν μπορείς να στερείς τον έναν γονέα από το παιδί όταν το ζευγάρι χωρίζει, εκτός αν αυτός ο γονιός είναι κακοποιητικός» λέει ο κ. Καραμπατέας. «Ακολούθησαν η Αυστρία και η Ελβετία που ουσιαστικά μοίρασαν σχεδόν στα ίσα τον χρόνο επαφής των δύο γονέων με το παιδί. Κανένας γονιός δεν έχει παραπάνω δικαιώματα από τον άλλον».

Στη συζήτηση, που οργανώνει ο σύλλογος ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – C.S.P. Greece με την συμμετοχή του Ραδιοφώνου 24/7 στους 88.6 και του ΟΠΑΝΔΑ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Α. Τρίτση) σήμερα Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στις 17:00 γονείς θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προσωπικές τους εμπειρίες, ενώ οι άνθρωποι του συλλόγου τις ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ θα ενημερώσουν για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα και θα παρουσιάσουν το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2017 αλλά δεν έχει έρθει προς ψήφιση.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι άνθρωποι του συλλόγου ενημερώθηκαν ότι προετοιμάζεται η θεσμοθέτηση σοβαρών ποινικών διώξεων για όποιον γονέα στερεί τη δυνατότητα επικοινωνίας του έτερου γονέα με το παιδί, δημιουργώντας ένα καθεστώς γονεϊκής αποξένωσης.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατέας, το θέμα δεν αφορά μόνο την επικοινωνία αλλά οι αλλαγές πρέπει να είναι συνολικές «Ένα πρόβλημα που δημιουργείται από την αποκλειστική επιμέλεια, είναι πως ουσιαστικά δημιουργούμε έναν γονιό παντοδύναμο και έναν γονιό παντελώς αδύναμο. Υπάρχει μια αδικία και στην ουσία υποβιβάζεται η σχέση του ενός γονέα με το παιδί» τονίζει.

Η αλλαγή του σημερινού νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ, θα έχει οφέλη τόσο για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά, τα οποία θα σταματήσουν να είναι «τρόπαια» και θα σταματήσουν να χάνουν την ίδια την υπόστασή τους.

Με την εφαρμογή της συνεπιμέλειας επιδιώκεται η κατάργηση της τουριστικής σχέσης των γονιών που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο και η αύξηση του χρόνου επικοινωνίας μαζί τους. Ακόμη οι γονείς των παιδιών που είναι εκτός γάμου, θα αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα στο παιδί ενώ και στο κομμάτι της εκπαίδευσης οι γονείς θα συναποφασίζουν για το σχολείο στο οποίο θα πηγαίνει το παιδί, ώστε να υπάρξει μια ισχυροποίηση του ανίσχυρου μέχρι τώρα πόλου, δηλαδή του γονέα που έχει χάσει μετά το διαζύγιο την επιμέλεια του παιδιού του.

Η εκδήλωση

Τι αλλαγές φέρνει η συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο;

Ο Συλλογος ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – C.S.P. Greece με την συμμετοχή του Ραδιοφώνου 24/7 στους 88.6 και του ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Α. Τρίτση) το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στις 17:00 με θέμα «ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ».

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ο τρόπος που θα λειτουργήσει η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, τα επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα της «επόμενης μέρας» καθώς και το σχέδιο νόμου που κατετέθη στη Βουλή των Ελλήνων τον Μάρτιο 2017. Η συζήτηση είναι επίκαιρη αφού ανάλογο σχέδιο νόμου κατατέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου - που είναι αναγκαία για να κάμψει το νομολογιακό έθιμο - είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, της δικαιοσύνης, του δικαστικού σώματος, του δικηγορικού σώματος, των γονέων, και πρωτίστως των παιδιών.

Για την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεκτημένου της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ είναι σύμφωνοι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι γυναικείες οργανώσεις, η Επιτροπή Ισότητας, ο συνήγορος του παιδιού, ΚΑΙ διεθνείς οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η επιστήμη έχει απερίφραστα ταχθεί υπέρ της Συνεπιμέλειας. Το δικηγορικό σώμα με τους χιλιάδες πιστοποιημένους διαμεσολαβητές περιμένει την νομοθετική αλλαγή για να καταστεί εφικτή η διαμεσολάβηση και ν’ αντικαταστήσει την αντιδικία στις οικογενειακές υποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεπιμέλεια, η επόμενη μέρα

ADVERTISING

SHARE: