Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου στα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου στα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Το κτίριο του ΕΟΠΥΥ Eurokinissi

Σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός για πλαφόν επισκέψεων και ελάχιστο χρόνο διάρκειάς τους

Πρεμιέρα κάνει από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ο νέος κανονισμός επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αλλαγές στα αριθμητικά όρια των ραντεβού, αλλά και στη διάρκειά τους, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.

Έτσι, από την επόμενη εβδομάδα καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ελάχιστο χρόνο επίσκεψης 15 λεπτά για κάθε ασθενή.

Πρόκειται για αλλαγές που αποφάσισε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες στους ελεγκτικούς μηχανικούς του Οργανισμού αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με γιατρούς οι οποίοι δηλώνουν από τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν εξαντλήσει τις δωρεάν 200 επισκέψεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και έτσι υποχρεώνουν τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Απ’ την πλευρά τους οι γιατροί έχουν  διατυπώσει ενστάσεις, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ότι ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων θα γίνεται με οριζόντια ατομικά και χρονικά όρια εξυπηρέτησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ασθενών. Κι αυτό, γιατί, πως εξηγούν, ο ασφαλισμένος μπορεί να θέλει μόνο να γράψει φάρμακα ή να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί περισσότερη ώρα εξέτασης.

Στο εξώδικο που απέστειλε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προς τον Οργανισμό αναφέρει επίσης ότι «τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους θα είναι μεγάλα. Και αυτό γιατί σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κυρίως από αγροτικές περιοχές προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να ενημερώσετε σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψή τους, ακόμα και πριν από την συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα