Τι απαντά η εταιρεία που εγκατέστησε τη ρόδα στο Σύνταγμα

Αφαίρεση των βαγονιών του μεγάλου τροχού στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τους κατασκευαστές του έργου, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλησιάζει.
Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών τους ανάγκασαν -για λόγους ασφάλειας- να αποσυναρμολογήσουν τον τροχό.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Αφαίρεση των βαγονιών του μεγάλου τροχού στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τους κατασκευαστές του έργου, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλησιάζει. Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών τους ανάγκασαν -για λόγους ασφάλειας- να αποσυναρμολογήσουν τον τροχό. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Απάντηση για την εγκατάσταση της ρόδας στο Σύνταγμα εξέδωσε η εταιρεία που είχε αναλάβει να την τοποθετήσει. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή της ρόδας από τον ανεξάρτητο φορέα TUV NORD HELLAS ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν, θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Venus Eurofreight.

Ειδικότερα η εταιρεία τονίζει πως ως έχουσα για την Ελλάδα τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40 της Ολλανδικής ιδιοκτήτριας και κατασκευάστριας εταιρείας SKYVIEW/VEKOMA επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:

"Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος και διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΑΝΔΑ στις 21/11/2016, ανατέθηκε στην εταιρεία μας ως έχουσας το δικαίωμα από τον Ολλανδικό οίκο, η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και λειτουργία μιας τελευταίας τεχνολογίας ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40.

Η ανέγερσή της, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας Ολλανδικής εταιρείας σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση και βάση χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε στις 22/12/2016.

Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή τους από τον ανεξάρτητο φορέα TUV NORD HELLAS ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της.

Στην διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης.

Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές σήμερα και συμμορφούμενοι στην απόφαση του Δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της.

Κλείνοντας επιθυμούμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Η χρήση της ρόδας με πρωτοβουλία του Δήμου θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες και για 20 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της ενώ παράλληλα θα είχε μηδενικό κόστος για τον Δήμο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις περαιτέρω παραμονής της θα ήταν αποτέλεσμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις χρειάστηκαν από έναν έως τρεις μήνες να δοκιμαστούν, να πιστοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ευχόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον τόσο οι πολίτες της Αθήνας όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των εικόνων της Αθήνας μας από ψηλά".

Τα παραπάνω καταγράφει λίγο πολύ και η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων ο οποίος αναφέρει πως "ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απέρριψε τελικά το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία". Στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής.

Συνεργάτες του δήμαρχου Αθηναίων απέδωσαν νωρίτερα σήμερα (πριν αποφασιστεί το "ξήλωμα") την καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στις αργίες των γιορτών: "ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα". Παράλληλα, υποστήριξαν ότι "οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο".

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Νωρίτερα την Τετάρτη άλλωστε, παραιτήθηκε ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνος για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Την παραίτηση επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης. "Ο κ. Τεντόμας έχει αναλάβει την ευθύνη και έχει παραιτηθεί", είπε ο ίδιος, κάνοντας παράλληλα λόγο για διαδικασία την οποία δεν ακολούθησε η εταιρεία η οποία εγκατέστησε τη ρόδα στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως εξήγησε, η εταιρεία ζήτησε παράταση για να καταθέσει κάποια έγγραφα, με αποτέλεσμα η έναρξη λειτουργίας της ρόδας να μεταφερόταν μετά την Πρωτοχρονιά.

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για τη ρόδα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία. Για την υπόθεση υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά εταιρίας στην οποία περιλαμβάνονται και δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με την οποία η χρήση της ρόδας είναι επισφαλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρευνα για τη ρόδα στο Σύνταγμα

Το twitter για τη ρόδα στο Σύνταγμα: London Eye και δεν κουνάει

Φιάσκο με τη ρόδα στο Σύνταγμα. Την αποσυναρμολογούν

ADVERTISING

SHARE: