Τι γυρεύει ο Κοντονής στο χωράφι της πνευματικής ιδιοκτησίας;

Τι γυρεύει ο Κοντονής στο χωράφι της πνευματικής ιδιοκτησίας;

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Τι θα ισχύει για τους εισαγωγείς τεχνικών μέσων, που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή ή αντιγραφή έργων

Ένα νομοσχέδιο που αργεί να βρει το δρόμο προς τη βουλή και μια νέα τροποποίηση που ήρθε αιφνιδιαστικά σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και η οποία ευνοεί μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, πυροδοτούν εκ νέου εντάσεις στο τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο λόγος για την τροποποίηση του νόμου 2121/1993 που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο κος Κοντονής προς διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί στη βουλή. Τι σημαίνει η κατάργηση αυτής της διάταξης; Η διάταξη αφορά την εύλογη αμοιβή για ιδιωτική χρήση (την άγραφη κασέτα), και συγκεκριμένα τις ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή μη πληρωμής της εύλογης αμοιβής. Πρακτικά, αφορά τους εισαγωγείς τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή ή αντιγραφή έργων, τους οποίους απαλλάσσει από τις ποινικές κυρώσεις.

Οι εισαγωγείς (εταιρείες όπως η Samsung, το Πλαίσιο και άλλες μεγάλες εταιρίες που εισάγουν ανάλογα είδη) σύμφωνα με τον νόμο έως σήμερα, έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν μία εύλογη αμοιβή στους δημιουργούς, η οποία προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της αξίας των τεχνικών μέσων που εισάγουν. Ο κάθε εισαγωγέας κάνει δήλωση στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Αν δεν υποβάλουν δήλωση, οι εισαγωγείς έχουν ποινικές κυρώσεις. Αν καταργηθεί αυτός ο νόμος δεν θα έχουν ποινικές κυρώσεις παρά μόνο αστικές.

Η αλλαγή αυτή δε έχει καμία σχέση με τις ποινικές κυρώσεις για παραβίαση του αποκλειστικού και απόλυτου δικαιώματος αναπαραγωγής, δημόσιας εκτέλεσης ή άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δεν θίγονται από τη διάταξη. Το υπογραμμίζουμε γιατί λανθασμένα ερμηνεύθηκε έτσι από το σωματείο «Το Μέτρον» όπως είδαμε στην ανακοίνωσή του.

Δεν καταργούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση που οι χρήστες δεν πληρώσουν για τη χρήση των τραγουδιών λοιπόν. Όμως δικαίως αντιδρούν τα σωματεία των δημιουργών και οι ΟΣΔ καθώς αντιλαμβάνονται πως αποδυναμώνεται η προστασία του πνευματικού δικαιώματος και ωφελούνται μόνο οι μεγάλες εταιρείες. Μάλιστα ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Ελλήνων Λογοτεχνών), τονίζει στην ανακοίνωσή του , πως «…αυτό το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά …. και στα χρόνια της λειτουργίας του μόνο μια φορά χρειάστηκε να κάνουμε χρήση αυτών των διατάξεων».

Την ίδια ώρα να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που ρυθμίζει το τοπίο στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία , καθυστερεί τραγικά να έρθει στη βουλή. Από την απόσυρση της πρώτης εκδοχής του επί υπουργίας Μπαλτά, έως σήμερα έχουν περάσει δύο χρόνια. Όταν τον περασμένο Φλεβάρη είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα της E&Y για την ΑΕΠΙ, η κα Κονιόρδου δήλωσε πως σε λίγες μέρες κατεβάζει στη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. Διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και το νομοσχέδιο δεν έχει φανεί. Σύμφωνα με πηγές μας το νομοσχέδιο έχει φύγει μέρες τώρα από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει “σκαλώσει” στο υπουργείο δικαιοσύνης όπου ελέγχεται μία συγκεκριμένη διάταξη. Κυβερνητικές  πηγές μας λένε, πως ο κος Κοντονής εξαιτίας φόρτου εργασίας δεν έχει δώσει ακόμα το ΟΚ ώστε να εγκριθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Το ερώτημα είναι όμως, πως προέκυψε η τροποποίηση του νόμου 2121/1993 σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που περιμένουμε στη βουλή το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα; Γιατί ο κύριος Κοντονής συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη τροποποίηση και μετά από ποιανού το αίτημα, δεδομένου ότι στον δημόσιο διάλογο δεν φαίνεται να έχει ζητήσει επίσημα θεσμικός φορέας κάτι τέτοιο. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν προτίθεται το υπουργείο πολιτισμού να παρέμβει ώστε να απαλειφθεί αυτή η τροποποίηση και ένα τρίτο αν αντιλαμβάνονται οι εμπλεκόμενοι τι σημαίνει αυτό για τους δημιουργούς, οι οποίοι στα σίγουρα θα αντιδράσουν και δικαίως, αφού εκτός από την ολιγωρία δέχονται και δυσάρεστους αιφνιδιασμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα