Την Πέμπτη η πληρωμή του οικογενειακού επιδόματος

Την Πέμπτη η πληρωμή του οικογενειακού επιδόματος
Φωτό αρχείου eurokinissi

Κατά 43% αυξημένο το μέσο οικογενειακό επίδομα. Αύριο η πληρωμή της πρώτης δόσης του 2018 σε 725.446 οικογένειες

Το μέσο μηνιαίο οικογενειακό επίδομα για το πρώτο δίμηνο του 2018 με βάση τη νέα, ενιαία αρχιτεκτονική που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι κατά 43% υψηλότερο του μέσου μηνιαίου επιδόματος που εισέπραξαν οι δικαιούχοι την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Σημειώνεται πως η σύγκριση έγινε στο 100% του μηνιαίου ποσού και για το 2018 και για το 2017 με τις απαραίτητες αναγωγές. Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει το επίδομα συνολικά σε 727.265 οικογένειες έναντι 725.446 οικογενειών της πρώτης δόσης του 2017.

Δηλαδή, θα καταβληθούν επιδόματα σε επιπλέον 1.819 οικογένειες.

Η συνολική δαπάνη είναι πάνω από 161 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136,2 εκ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018, ενώ τα 25,2 εκ. ευρώ αφορούν αναδρομικά προηγουμένων ετών, κυρίως από το 2017 για 43.536 οικογένειες.

Τα αναδρομικά προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Υπενθυμίζεται πως πληρώνεται ολόκληρο το ποσό στο 100% (και όχι το 50% όπως συνέβαινε στο παρελθόν) του Α’ διμήνου – Ιανουάριος και Φεβρουάριος – το οποίο δίνεται ως προκαταβολή με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2017 και σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Στις 15 Απριλίου διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Α21, όπου θα υποβάλλονται ψηφιακά οι αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού, με νέα απλούστερη διαδικασία, θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η επεξεργασία των αιτήσεων και συνολικά η διαδικασία θα επισπευσθεί σημαντικά. Μετά την υποβολή της φετινής αίτησης Α21, θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, γραφειοκρατικές αρρυθμίες και αστοχίες, όπως για παράδειγμα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που δεν ταυτοποιούνται στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.

Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2018 και θα αφορά στα εισοδήματα του 2017, ώστε να προκύψουν οι τυχόν απαραίτητοι συμψηφισμοί. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Το σύνολο των 315 εκ. ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις δαπάνες των υπουργείων αποδίδεται στο παιδί: 260 εκ. για τα οικογενειακά επιδόματα που αυξάνουν κατά 40% τον συνολικό προϋπολογισμό, 40 εκ. για τα σχολικά γεύματα και 15 εκ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, με την πρώτη πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού, προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις, που φτάνουν έως και 110% του οικογενειακού επιδόματος για το 92% των δικαιούχων οικογενειών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα