Το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα είναι Δικαίωμα στη Ζωή

Το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα είναι Δικαίωμα στη Ζωή

Κατά της έμφυλης βίας και για την αναγνώριση του δικαιώματος στην γυναικεία αυτοάμυνα διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας πλήθος κόσμου με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η έμφυλη βία και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα τέθηκαν στο επίκεντρο συγκέντρωσης και πορείας που πραγματοποίησαν φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις για τα lgbtq+ δικαιώματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Με βασικό σύνθημα ‘Το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα είναι Δικαίωμα στη Ζωή-Ούτε μία λιγότερη-Χτυπούν μία οργανωνόμαστε όλες’, εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η “Δικτύωση για το Δικαίωμα στη Γυναικεία Αυτοάμυνα”, η οποία συναποτελείται από τις συλλογικότητες Καμία Ανοχή, Sabbat – Burn the Rich not the Witch και τη γυναικεία ομάδα του Ροσινάντε.

“Στο πλαίσιο της κρίσης η έμφυλη βία έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στόχος μας είναι να νοηματοδοτήσουμε την σημερινή ημέρα όχι μόνο ως προς την έμφυλη βία αλλά προτάσσοντας το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα”, ανέφερε στο news24/7 μέλος της συλλογικότητας “Καμία Ανοχή”.

 

Αφορμή, τρεις πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε καταδίκη των γυναικών που, στην προσπάθειά τους να αμυνθούν απέναντι στην βία των συντρόφων τους ή και αγνώστων, τραυμάτισαν ή προκάλεσαν τον θάνατο τους.

 

“Με βάση τις τρεις τελευταίες υποθέσεις, γίνεται καταφανές ότι το δικαστικό σύστημα δεν αποδέχεται το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα απέναντι σε κακοποιητικούς συντρόφους και σε περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, οπότε εμείς θέτουμε το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της γυναικείας αυτοάμυνας σε μία κοινωνία όπου η έμφυλη βία είναι πάρα πολύ έντονη”, δήλωσε χαρακτηριστικά το ίδιο άτομο.

 

Το κάλεσμα ήταν για τις 12 το μεσημέρι στην Καπνικαρέα, όπου σε μία κατάμεστη Ερμού, μέλη των διαφόρων συλλογικοτήτων ενημέρωναν και επιχειρούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους περαστικούς με πανό, συνθήματα και μουσικές. Το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίθηκε αυξανόταν συνεχώς και περίπου στη 1 και μισή ξεκίνησε η πορεία εκατοντάδων ατόμων.

 

Σημαντική ήταν και η παρουσία τόσο οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου, όσο και της lgbtq+ κοινότητας, τα μέλη της οποίας βιώνουν επίσης έντονα την έμφυλη βία.

 

“Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε γιατί μπορεί να έχουμε 2017 όμως δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα φύλα, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από δύο. Και τα άτομα ακόμα που ετεροπροσδιορίζονται ως γυναίκες, υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς. Η κουλτούρα του βιασμού παραμένει διάχυτη, από την γλώσσα μέχρι τον τρόπο συμπεριφοράς  ανδρών απέναντι σε γυναίκες. Δεν γίνεται να κατηγορούμε το θύμα εξετάζοντας αν αντιστάθηκε όσο έπρεπε. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα ακόμη και στην άσκηση βίας προκειμένου να αμυνθεί και να σώσει τον εαυτό του”, δήλωσε το Jason-Αντιγόνη που δραστηριοποιείται ακτιβιστικά υπέρ των ανθρωπίνων και ζωικών δικαιωμάτων και πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας διεκδικώντας την διαγραφή του φύλου του από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του.

Με συνθήματα που στρέφονταν κατά της πατριαρχίας και των κυρίαρχων αντιλήψεων για τους ρόλους των φύλων, το πλήθος της πορείας κατέληξε γύρω στις 3 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος μέσω της οδού Αθηνάς και της Σταδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα