Το λάθος των Ελλήνων στρατιωτικών- Πώς έπεσαν στα χέρια των Τούρκων

Το λάθος των Ελλήνων στρατιωτικών- Πώς έπεσαν στα χέρια των  Τούρκων
ΕΒΡΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ /ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Τα ίχνη που έφεραν αντιμέτωπους με την τουρκική περίπολο. Τι είπε στον εισαγγελέα ο Έλληνας ανθυπολοχαγός. Το διπλωματικό θρίλερ και η ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς

Γύρω στις 10.30 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ΕΠΟΠ πενταετούς υποχρέωσης από την Ορεστιάδα Δ.Κ. και ο ανθυπολοχαγός Α.Μ.- στελέχη της Γ Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”-βγήκαν για περίπολο εν μέσω χιονοθύελλας σε δασώδη περιοχή στις Καστανιές Έβρου.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, λόγω της πυκνής ομίχλης και της σφοδρής χιονοθύελλας που επικρατούσε στην περιοχή έχασαν την πορεία τους με αποτέλεσμα να περάσουν σε τουρκικό έδαφος. Στην περιοχή το σύνορο είναι χερσαίο και δεν ακολουθεί το φυσικό σύνορο του ποταμού Έβρου. Την ελληνική περίπολο αντελήφθησαν-σύμφωνα με τουρκικά μέσα- άντρες της Τουρκικής συνοριοφυλακής -οι επονομαζόμενοι “Αετοί των Συνόρων” -μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και τους συνέλαβαν χωρίς βία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,οδηγώντας τους στη 2η Διοίκηση Χωροφυλακής της Ανδριανούπολης, αφού πρώτα κατέσχεσαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των στοιχείων τους στην τουρκική στρατοχωροφυλακή (Τζιαντάρμα) μεταφέρθηκαν στο δικαστικό Μέγαρο της Αδριανούπολης.

Στην καταθεσή του στον εισαγγελέα ο Έλληνας ανθυπολοχαγός φέρεται να ανέφερε: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών» είπε ο Α.Μ..

 

Ολοκληρώνοντας την κατάθεση τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για τους οποίους αποφασίσθηκε η προφυλάκιση προκειμένου να δικαστούν αύριο, μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο Μουράτ της Ανδριανούπολης όπου και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Αμέσως μετά οδηγήθηκαν στις φυλακές της Ανδριανούπολης όπου και θα παραμείνουν μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

Για το ζήτημα μίλησαν απευθείας την Πέμπτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, ενώ για το περιστατικό έγινε την ίδια μέρα μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επισήμαναν μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» πως δεν ήταν στις προθέσεις των δύο στρατιωτών να παραβιάσουν το σύνορο.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ο στρατιωτικός εισαγγελέας Αδριανούπολης στην πρότασή του ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία. Τελικά όμως τους απαγγέλθηκαν-σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης-κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής , υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό. Επίσης ο Τούρκος Εισαγγελέας διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα