Το Σκοπιανό ως καταλύτης για την Κεντροαριστερά

Το Σκοπιανό ως καταλύτης για την Κεντροαριστερά
Κίνημα αλλαγής News 24/7

Απομακρύνονται Κίνημα Αλλαγής και ΝΔ μετά την πρωτοβουλία Κοτζιά, ενώ αναδεικνύονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις Θεοδωράκη, Γ.Παπανδρέου, Βενιζέλου, Σημίτη στο ζήτημα. Τι θα πράξει η Γεννηματά

Η πρόσκληση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ως προς τις εξελίξεις στο μακεδονικό απομάκρυνε το Κίνημα Αλλαγής από τη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του και παρέπεμψε στον τομεάρχη εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ανταποκρίθηκαν. Οχι μόνο αυτό αλλά οι συναντήσεις τους με τον κ. Κοτζιά έγιναν σε πολύ καλό κλίμα το οποίο αποτυπώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις τους. Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη που μίλησαν μαζί τους μετά τη συζήτησή τους με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημειώνουν ότι βρήκαν την ενημέρωση που τους έγινε “έντιμη και πλήρη”, ενώ εκτιμούν ότι ο δίαυλος μένει ανοιχτός για να παρακολουθήσουν τις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα, ειδικά εάν έρθει μέχρι το τέλος της άνοιξης συμφωνία για το σκοπιανό στη Βουλή. Η επίσημη θέση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καθοριστεί ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ από το Ποτάμι εκφράζεται θετικότερη διάθεση και έντονο ενδιαφέρον για την αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα θελήσουν να υπερψηφίσουν τυχόν συμφωνία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξαιρουμένου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου που, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα υπερψηφίσει επίσης.

Η εναντίωση των βουλευτών της ΔΗΣΥ δεν είναι τόσο επί της ουσίας όσο επί της αρχής, δεν θέλουν δηλαδή να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τόσο κεντρικό ζήτημα, όταν ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ, διαχωρίζουν τη θέση τους. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον Ευ. Βενιζέλο, παρόλο που η θέση που αρχικά είχε εκφράσει είναι ότι μια διεθνής συνθήκη έχει μεγαλύτερη αξία από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ που, επομένως, όπως μπορεί κανείς να συνάγει ως συμπέρασμα, δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί. Το πρόβλημα για τη Φ. Γεννηματά γίνεται μεγαλύτερο δεδομένης της στήριξης της προσπάθειας επίλυσης του σκοπιανού από τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου.

Με αυτά τα δεδομένα παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι η Φ. Γεννηματά θα επιλέξει, τελικά, την οδό της αποχής ή την ψήφο κατά συνείδηση, αποφεύγοντας να δώσει “γραμμή” για να μην εκτεθεί στο κίνδυνο αμφισβήτησής της. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η σχέση της με τον Στ. Θεοδωράκη είναι τόσο καλή ώστε θα βρουν έναν τρόπο να συνεννοηθούν για μια κοινή στάση όταν/αν έρθει η ώρα της κρίσης για το σκοπιανό. Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν διαρροές τις οποίες δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν (λχ ο Σπ. Δανέλλης του Ποταμιού θα ψηφίσει ΝΑΙ όποια απόφαση και αν παρθεί από πάνω) και αυτό εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει πολιτική δυναμική που αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να προκαθοριστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα