Τόσκας: Οι χθεσινοί δαρμένοι, είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές. Στους πρόσφυγες τα ‘ρίχνει’ η ΠΓΔΜ για τα επεισόδια

Τόσκας: Οι χθεσινοί δαρμένοι, είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές. Στους πρόσφυγες τα ‘ρίχνει’ η ΠΓΔΜ για τα επεισόδια
A group of migrant men attempt to tear apart the fence during a protest at the northern Greek border point of Idomeni, Greece, Sunday, April 10, 2016. Thousands of migrants protested at the border and clashed with Macedonian police. (AP Photo/Amel Emric) Eurokinissi

Μέχρι το Πάσχα, θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά, εκτίμησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας. Τι είπε για τα χθεσινά επεισόδια, τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (Vid)

“Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές… Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

Εξήγησε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

Τόνισε ότι “έχουν γνώση οι φύλακες”, αναφερόμενος σε “αλληλέγγυους” που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.

Είπε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Αστυνομίας το Σάββατο, είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

Τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να προσέλθουν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια.

Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων, ενώ άλλοι δύο νεαροί -κατά δήλωσή τους- τούς πήραν μαζί με άλλους δέκα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα υπόκεινταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

Επίσης, πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία, μαζί με τα δύο παιδιά της, η οποία ανέφερε ότι έπεσε, όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

Το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη ήταν γεμάτο όλη μέρα χθες και η ιατρική ομάδα ενισχύθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί και διήρκεσαν έως το βράδυ. Από τα 300 περιστατικά, τα 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα και άλλα 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

A disabled migrant holds a banner reading "Human rights don't apply here" during a demonstration at the border crossing at the northern Greek border point of Idomeni, Greece, Wednesday, April 6, 2016. About hundreds migrants gathered in camp Idomeni demanding opening the borders for migrants.(AP Photo/Amel Emric) Eurokinissi

 

ΠΓΔΜ: Οι πρόσφυγες επιτέθηκαν με πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) σε εκτενή ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι τραυματίσθηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα