Τρεις ‘δακτύλιοι’ ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη των αγροτών

Τρεις ‘δακτύλιοι’ ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη των αγροτών

Οι επιτελείς της Αστυνομίας στην ΓΑΔΑ έχουν καταλήξει σε τρεις "δακτύλιους". Τι θα περιλαμβάνουν

Παράλληλα με τις προετοιμασίες των αγροτών για το παναγροτικό-πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής και του Σαββάτου, η ΕΛ.ΑΣ. εκπονεί τα δικά της σχέδια.

Αν και αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθούν αυτά, ανάλογα και με το αν θα δεχτεί η κυβέρνηση το αίτημα των αγροτών για να επιτραπεί η είσοδος στην Αθήνα έστω 50-100 τρακτέρ και να οριστικοποιηθούν οι ώρες άφιξης των αγροτών από διάφορα σημεία της χώρας, η ΓΑΔΑ έχει ήδη εκπονήσει τον σχεδιασμό τριών «δακτυλίων» ελέγχου και συγκεκριμένα:

-Αστυνομική δύναμη που θα συνοδεύσει τους αγρότες μέχρι τις εισόδους της Αθήνας

-Φραγμός στα Διόδια Ελευσίνας, Αφιδνών, στο λιμάνι του Πειραιά και στον Γέρακα για να μην περάσουν τρακτέρ εντός της Πρωτεύουσας, εκτός και αν γίνει δεκτό το αίτημα για τον συμβολικό αριθμό των 50-100 αγροτικών μηχανημάτων

-Πεζή αστυνομική δύναμη που θα συνοδεύει τους αγρότες στην πορεία τους από την Πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι το Σύνταγμα και τα άλλα σημεία που θα προσυγκεντρωθούν οι αγρότες.

Συνολικά αναμένεται να κληθούν 6.000-7.000 αστυνομικοί, ενώ ήδη έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες. Σημειώνεται, ότι οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για επαναδραστηριοποίηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ως «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης» θα μετακυλιθεί για μετά τις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και θα επαναδραστηριοποιηθεί όχι στην συγκεκριμένη κινητοποίηση, αλλά στα Εξάρχεια, με αφορμή τις τελευταίες απανωτές εμπρηστικές επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στο σπίτι του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Επιμένουν στα αιτήματά τους οι αγρότες

Αμετακίνητοι παραμένουν την ίδια ώρα οι αγρότες στις θέσεις τους. Νωρίτερα το πρωί, επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με τις θέσεις τους κάλεσαν όλο τον κόσμο και όλους του θιγόμενους κλάδους να τους στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία τους, όπως οι συνταξιούχοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι κλπ. Ήδη στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκε θετικά η ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Βαγγέλης Μπούτας ως επικεφαλής του συντονιστικού από το μπλόκο της Νίκαιας δεν θέλησε να επεκταθεί στην διαφοροποίηση λίγων μπλόκων όπως αυτό των Τεμπών, τονίζοντας πως η απόφαση της Κυριακής βρίσκει σύμφωνους τους αγρότες σε 68 μπλόκα ανά την χώρα και καλύπτει την συντριπτική πλειονότητα.

Μετά από κοινές υποχωρήσεις συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων πως τα αιτήματα με τα οποία κατεβαίνουν, βασίζονται σε 5 άξονες:

-Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

-Να καταργηθεί η φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Να υπάρξει αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί και να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Οι αγρότες καλούν παράλληλα σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους με κλείσιμο δρόμων, λιμανιών, τελωνείων και αεροδρομίων. Ο κ. Μπούτας μεταξύ άλλων τόνισε πως  ο αγώνας τους «δεν είναι μία και έξω, αλλά έχει διάρκεια και συνέχεια» και πως είναι πλέον είναι ζήτημα επιβίωσης του επαγγέλματός τους και όσων το ασκούν και «πως αν οι αγρότες δεν βλέπουν αύριο στη ζωή τους, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν πώς θα πεθάνουν».

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα