Τρίκαλα: Πόσο ασφαλές είναι τελικά το λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Τρίκαλα: Πόσο ασφαλές είναι τελικά το λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Το ατύχημα που συνέβη με το λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια που προσφέρει. Τι δήλωσαν οι αρμόδιοι και το πείραμα που δείχνει πόσο ασφαλές είναι (Vid)

Ρεπορτάζ για το θέμα που δημιουργήθηκε με το λεωφορείο χωρίς οδηγό, όταν την περασμένη Πέμπτη είχε παρεκκλίνει για λίγο της πορείας του, καβάλησε το κράσπεδο και σταμάτησε σε μικρή απόσταση, μπροστά από περίπτερο, πραγματοποίησε το trikalaola.gr.

Στην αρχή ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου που ήταν μέσα εκείνη την ώρα, να πει τι ακριβώς έγινε. Ανέφερε το εξής: «Όπως καθόμουν μέσα στο περίπτερό μου, είδα ξαφνικά το λεωφορείο να έρχεται προς μέρος μου. Στιγμιαία φοβήθηκα, αλλά το λεωφορείο σταμάτησε πριν προσκρούσει πάνω στο περίπτερο και αυτό ήταν όλο».

Ρωτήθηκε αν υπήρχε κανένα αυτοκίνητο μπροστά από το λεωφορείο, ή άνθρωπος, ή άλλο εμπόδιο, αλλά απάντησε πως εκείνη την ώρα ο λεωφορειόδρομος ήταν καθαρός.

Στο σταθμό των λεωφορείων χωρίς οδηγό, στον Άγιο Κωνσταντίνο και βρέθηκε ο χειριστής που ήταν εκείνη την ώρα μέσα στο λεωφορείο και ήταν αυτός που επανέφερε με τηλεχειρισμό το λεωφορείο και πάλι στον λεωφορειόδρομο μετά το συμβάν.

Ανέφερε πως, «απλά το λεωφορείο παρέκλινε της πορείας του, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση δικιά του και αυτό έγινε αυτόματα. Ήμουν σίγουρος, μας τόνισε, πως δεν θα είχε προσκρούσει πάνω στο περίπτερο και θα σταματούσε πριν από αυτό».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων κ. Γιάννης Κωτούλας μίλησε στην κάμερα του trikalaola.gr και ανέφερε λεπτομέρειες για την ασφάλεια του λεωφορείου, πραγματοποιώντας μάλιστα πείραμα.

Όσον αφορά το συμβάν, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αντιθέτως χάρηκαν όλοι όσοι εμπλέκονται με το εγχείρημα, γιατί αποδείχθηκε το πόσο ασφαλές είναι. Τα δεδομένα στάλθηκαν αμέσως στην εταιρία, τα οποία και θα αναλυθούν. Πιθανολογείται πως προς στιγμή το λεωφορείο χωρίς οδηγό έχασε το σήμα του.

Παρόμοιο συμβάν έχει καταγραφεί σε πόλη της Ευρώπης.

Η απάντηση της e-trikala A.E.

Από την e-trikala Α.Ε. στάλθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου σχετικά με το συμβάν και αναφέρει τα εξής:

-Το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου το πειραματικό όχημα του πιλοτικού προγράμματος citymobil2 παρουσίασε σημειακή μικρή απόκλιση απο την προγραμματισμένη διαδρομή, την οποία άλλωστε εκτελεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το όχημα δεν προκάλεσε υλικές ζημιές, καθώς δε συγκρούστηκε με κανένα αντικείμενο, και σαφέστατα δεν προκάλεσε σωματικές ζημιές σε διερχόμενους ή επιβαίνοντες, καθώς δεν «άγγιξε» κανέναν πολίτη, ενώ ο συνδυασμός έντασης πέδησης και ταχύτητας μείωσαν τους κραδασμούς στο εσωτερικό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όχημα ακινητοποιείται άμεσα με την ανίχνευση «εμποδίου» ύψους 20 εκατοστών και σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 20 εκατοστών από την περιφέρεια του. Κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να προκληθεί κάποιο συμβάν με την επιστημονική έννοια του όρου.

Ωστόσο, σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του περιστατικού – που διήρκησε ελάχιστα δευτερόλεπτα – υπήρχε χειριστής εντος του οχήματος, κατάλληλα εκπαιδευμένος για να επέμβει σε περίπτωση απώλειας ελέγχου, ενώ εποπτεύεται και από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος. Χειριστής επιβαίνει καθημερινά σε όλα τα δρομολόγια του οχήματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της λειτουργίας του στις 10 Νοεμβρίου έως σήμερα εκατοντάδες παιδιά και πολίτες το χρησιμοποίησαν για τις μετακινήσεις τους με απόλυτη ασφάλεια.

Οι εταίροι του πιλοτικού προγράμματος citymobil2 σε συνεργασία με τον δήμο και την e-trikala, έχουν μεριμνήσει για την εκπλήρωση των προδιαγραφών ασφαλείας και διερευνούν τις αιτίες του ατυχούς περιστατικού που συνέβη μετά από αρκετές μέρες επιτυχούς υλοποίησης του πειράματος.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση ενός πειράματος ή μιας πιλοτικής εφαρμογής εμπεριέχουν και την έννοια της αστοχίας και του σφάλματος που θα τροφοδοτήσει με την απαραίτητη γνώση για την επιτυχή υλοποίηση σε πλήρη κλιμακα. Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα έχει διεθνή αξία καθώς αποτελεί το επόμενο τεχολογικο βήμα στον τομέα της αυτοκίνησης. αποτελεί το επόμενο βήμα της τεχνολογίας και είναι αυτονόητο ότι, λόγω της φύσης του, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. »

Πηγή: trikalaola.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα