Τριτοκοσμικές εικόνες στη Μυτιλήνη: Μετανάστες έχουν ‘καταλάβει’ το λιμάνι

Τριτοκοσμικές εικόνες στη Μυτιλήνη: Μετανάστες έχουν ‘καταλάβει’ το λιμάνι

Αντί να αδειάζει το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως είχε υποσχεθεί πριν λίγες μέρες η αρμόδια υπουργός, αυτό γεμίζει περισσότερο, με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου (pics)

Μόλις πριν από περίπου μία εβδομάδα η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου διαβεβαίωνε από τη Μυτιλήνη ότι “το λιμάνι θ’ αδειάσει άμεσα”. Οι υπουργικές δεσμεύσεις όμως έμειναν στα λόγια, αφού δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Χώροι στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας παραμένει κλειστοί, η ενίσχυση του λιμενικού και της αστυνομίας ακόμα αναμένεται, ενώ την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Το λιμάνι της Μυτιλήνης έχει μετατραπεί σε ανοικτό καταυλισμό με εκατοντάδες άτομα ν’ αναζητούν λίγη σκιά μέσα στον περίφρακτο χώρο, αλλά και έξω απ’ αυτόν. Στην προκυμαία, στα παγκάκια στους δρόμους, παντού μετανάστες περιμένουν το πλοίο της γραμμής.

«Φθάνουμε πλέον και τα 700 άτομα τη μέρα. Πολύ σύντομα θα έχουμε 1000 άτομα τη μέρα. Ποιο Κέντρο Υποδοχής, ποιο προσωπικό, ποιο πλοίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησής τους;» λέει ο Υπολιμενάρχης Μυτιλήνης  Νίκος Γρηγορέλλης

Το λιμάνι έχει μετατραπεί σε έναν ανοιχτό καταυλισμό. Την ίδια ώρα εκατοντάδες άτομα παραμένουν στην εξωτερική πλευρά από την περίφραξη του λιμανιού. Εκείνοι είχαν φθάσει από την Τρίτη (19/05) και δεν είχαν ακόμη καταγραφεί. Η Μόρια, διαμηνύει  δεν μπορεί να δεχθεί άλλα άτομα, στο νησί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Και ποιοι χώροι θα μπορούσαν άλλωστε να δεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων;

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε ότι θα φέρει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος ώστε να διεκδικηθεί λύση από την πολιτεία. «Ολόκληρο το νησί έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής και κανείς δεν ασχολείται” δηλώνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Λέσβου Φώτης Γαρουφαλιάς.

 

Επίσκεψη ΚΕΕΛΠΝΟ

Κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη (21/05) τη Λέσβο στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των μεταναστών και προσφύγων στις πύλες εισόδου της χώρας (Βόρειο & Νότιο Αιγαίο, Έβρος, Κρήτη) και κατ’ επέκταση τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας της χώρα.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο θ’ αποτελούν  ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Ιατρός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Λάζαρος Κωστόπουλος και ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας και Διοίκησης ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Γεώργιος Αναστόπουλος.

 

(Πηγή: Νέα της Λέσβου, lesvosnews.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα