Τζέισον Αντιγόνη: Ανοίγει το ζήτημα νομικής αναγνώρισης των τρανς, μη δυικών ατόμων στην Ελλάδα

Πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ), στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Πρόκειται για το αίτημα του Jason β Αντιγόνη Dane(φωτό) για την προσθήκη του "Αντιγόνη" στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του.
Πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ), στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Πρόκειται για το αίτημα του Jason β Αντιγόνη Dane(φωτό) για την προσθήκη του "Αντιγόνη" στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του. EUROKINISSI

"Αναγνωρίστηκε η ταυτότητα φύλου μου και το όνομα που ούτως ή άλλως χρησιμοποιώ", δήλωσε το Τζέισον - Αντιγόνη στο News 24/7 για τη δικαστική απόφαση που το αναγνωρίζει ως μη δυικό άτομο

Στην πρώτη δικαστική αναγνώριση μη δυικού ως προς το φύλο ατόμου προχώρησε με χθεσινή του απόφαση το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αίτηση που από τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταθέσει το non-binary άτομο Jason-Antigone, προκειμένου να διαγραφεί από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης το φύλο και να προστεθεί το “Αντιγόνη” στο όνομά του, ώστε να αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα η μη ένταξή του στο δίπολο άρρεν-θήλυ.

Παρά το γεγονός ότι το Ειρηνοδικείο απέρριψε το αίτημα ως προς τη διαγραφή του φύλου, με την απόφασή του αυτή, χαρακτηρίζει “βάσιμο” το σκέλος που αφορά στη διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως ως προς το όνομα και διατάσσει την ληξίαρχο του Δήμου Αμαρουσίου να προβεί σε αυτήν, ώστε το όνομα να γίνει και επίσημα Jason – Antigone, αναγνωρίζοντας έτσι την ιδιότητά του ως μη δυικού ατόμου.

“Η σημερινή απόφαση ανοίγει το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης των τρανς μη δυικών ατόμων στην Ελλάδα. Προσωπικά, αναγνωρίστηκε η ταυτότητα φύλου μου και το όνομα που ούτως ή άλλως χρησιμοποιώ. Δεν εγκρίθηκε το αίτημα για διαγραφή του φύλου μου από τα νομικά έγγραφα. Γι' αυτόν τον λόγο, προχωράμε σε έφεση, κι ελπίζω να δικαιωθούμε”δήλωσε στο News 24/7 το Jason-Antigone.

Η απόφαση αναγνωρίζει πως η μη ένταξή του σε κάποιο από τα δύο φύλα αποτελεί “απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους”, και πως βρίσκεται σε συμφωνία με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος .

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην απόφαση:

“από την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο). Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”. Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα.”

Ο δικηγόρος του Jason-Antigone, Βασίλης Σωτηρόπουλος, με αναρτήσεις του στο Facebook έκανε λόγο για “ακόμη μια ψηφίδα στο παζλ της ελευθερίας” και για “μια νέα σελίδα για τα δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού”, ενώ, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, με άρθρο της στο t-zine έκανε λόγο για “ιστορική απόφαση” που ανοίγει μία “πραγματικά σπουδαία σελίδα για την επέκταση δικαιωμάτων στους μη-δυαδικούς ανθρώπους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Τζέισον Αντιγόνη: Πρώτη νίκη για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

Στο δικαστήριο το Jason - Αντιγόνη, συνοδεία Βαλιανάτου, για την διαγραφή φύλου

ADVERTISING

SHARE: