Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τους δουλέμπορους – Καταδίκη 92 χρόνων

Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τους δουλέμπορους – Καταδίκη 92 χρόνων
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την κάθειρξη 92 ετών και τη χρηματική ποινή 830.000 ευρώ σε 3 διακινητές-δουλέμπορους

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με δύο αποφάσεις του, επικύρωσε αντίστοιχες εφετειακές αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκαν συνολικά σε 92 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 830.000 ευρώ, 3 δουλέμποροι-διακινητές, για την παράνομη μεταφορά προς τη χώρα μας 35 μεταναστών.

Στην πρώτη περίπτωση ο Άρειος Πάγος επιλήφθηκε, κατόπιν αναιρέσεων των δουλεμπόρων (και ήδη κρατούμενων των φυλακών Κομοτηνής, Γρεβενών και Τρικάλων) του πρώτου κύματος της παράνομης διακίνησης και εισόδου αλλοδαπών στη χώρα μας, που δεν διέθεταν κανένα νόμιμο έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα, κ.λπ.).

Το χρονικό της υπόθεσης

Ειδικότερα, μισή ώρα πριν τα μεσάνυκτα της 9ης Μαρτίου 2011, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., είχαν εντοπίσει στην περιοχή της Αθήνας φορτηγό, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο και διαπίστωσαν ότι οδηγός του (υπήκοοος Μπαγκλαντές) ήταν κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση. Ο συνοδηγός ήταν υπήκοος Αφγανιστάν, ενώ στην καρότσα του φορτηγού (ο ιδιοκτήτης του οποίου μέχρι τώρα φυγοδικεί) βρέθηκαν στριμωγμένοι και κλειδωμένοι 17 υπήκοοι Αφγανιστάν. Όλοι είχαν εισέλθει παράνομο στην χώρα μας και τους είχε δοθεί προθεσμία για να αναχωρήσουν από την Ελλάδα. Τελικός προορισμός και των 17 ήταν η Ιταλία.

Ο καθένας εξ αυτών είχε καταβάλει σε άγνωστα άτομα-μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, χρηματικά ποσά, τουλάχιστον από 2.500-3.000 ευρώ. Στο φορτηγό οι Αφγανοί είχαν εισέλθει με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, απ΄ όπου θα αναχωρούσαν για την Ιταλία.

Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το φορτηγό, ο οδηγός του, όπως αποδείχθηκε, τηλεφώνησε από το κινητό του σε δύο συνεργάτες του, ενώ στην συνέχεια προσπάθησε να καθυστερήσει τους αστυνομικούς, ψάχνοντας δήθεν τα κλειδιά της πόρτας της καρότσας.

Κατά τον έλεγχο, στην κατοχή του οδηγού βρέθηκαν δύο μαχαίρια, μήκους 25 και 19 εκατ., τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία αποτελούν όπλα, ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου είχε επικοινωνήσει ήδη πριν τη σύλληψή του με τους συνεργάτες του και το ποσό των 630 ευρώ.

Ο οδηγός του φορτηγού από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών (από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη) και σε χρηματική ποινή 190.100 ευρώ. Από τις φυλακές Κομοτηνής ο οδηγός άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και του επιδικάστηκαν και δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δεύτερη αρεοπαγιτική απόφαση, το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2014, από τα παράλια της Τουρκίας, 18 Σύροι χωρίς διαβατήρια ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, μπήκαν σε φουσκωτή ταχύπλοη βάρκα 7,40 μέτρων με εξωλέμβια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Προορισμός τους ήταν Ελλάδα. Πλέον των αλλοδαπών, στη βάρκα υπήρχε κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην γείτονα χώρα και ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο Βουλγαρίας, που όμως είχε ήδη λήξει.

Το κόμιστρο της ντροπής

Οι Σύροι, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, πριν μπουν στην βάρκα έδωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας σε Τούρκο υπήκοο. Το ποσό αυτό ήταν μέρος της συνολικής αμοιβής που είχαν συμφωνήσει χωρίς όμως να προκύψει το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο καθένας.

Το φουσκωτό, μισή ώρα πριν τα μεσάνυκτα, έγινε αντιληπτό από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, που είναι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και απέχει 9 ναυτικά μίλα από την Χίο και 4 ν.μ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, από τις πράξεις του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη «μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες στο φουσκωτό σκάφος, καθώς ο πλους πραγματοποιήθηκε, ενώ επικρατούσε σκότος, το δε σκάφος ήταν ακατάλληλο για το ταξίδι αυτό, αφού ταξίδευε μέσα στο σκοτάδι χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, δεν διέθετε σωστικά μέσα, σωσίβια και πυροσβεστήρες, ούτε μέσα τηλεπικοινωνίας και έφερε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, από όσα με ασφάλεια μπορούσε να μεταφέρει».

Τελικά, οι δύο διακινητές καταδικάστηκαν από το Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, ο καθένας σε κάθειρξη 25 ετών και χρηματική ποινή 370.000 ευρώ (συνολικά 740.000 ευρώ) για «παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια, από υπαίτιους που ενεργούν παρόμοιες πράξεις εκ κερδοσκοπίας, από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».

Οι δύο διακινητές, από τις φυλακές Γρεβενών και Τρικάλων, άσκησαν αναιρέσεις κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά ο Άρειος Πάγος τις απέρριψε και επέβαλε στον καθένα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα