Βασιλική Πλεξίδα: Πετούσαμε χαμηλά. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ

Βασιλική Πλεξίδα: Πετούσαμε χαμηλά. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ

Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Η πρώτη κατάθεση της για το δυστύχημα και όσα λένε οι γονείς της. Εθνικό πένθος και το τελευταίο αντίο στους αξιωματικούς

Ως εκ θαύματος σώθηκε από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στην περιοχή Σαραντάπορο στην Ελασσόνα η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τη ζωή τους έχασαν οι Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.

Όπως έγινε γνωστό, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.

Η Βασιλική Πλεξίδα νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εισήχθη προληπτικά στην εντατική μονάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Στο πλευρό της βρέθηκαν από χθες το μεσημέρι οι γονείς της από τα Τρίκαλα, που κάνουν λόγο για θαύμα, όπως και ο σύζυγός της από τον Βόλο.

 

Κατά την πρώτη κατάθεση της η τυχερή αρχιλοχίας, ανέφερε:

“Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα, ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα”.

Τα παραπάνω δήλωσε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται. Η νεαρή αρχιλοχίας, που κατάγεται από τα Τρίκαλα, είναι παντρεμένη κι ο σύζυγός της είναι επίσης στρατιωτικός και μένει στον Βόλο, καθώς υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Είναι επίσης μέλος οικογένειας στρατιωτικών.

Σύμφωνα με όσα είπε άλλωστε ο πατέρας της στον ΣΚΑΙ, η 27χρονη ήταν προσδεδεμένη σε κάθισμα του ελικοπτέρου και λίγο πριν την πρόσκρουση στο έδαφος αυτό αποκολλήθηκε και εκείνη εκτινάχθηκε, με συνέπεια να σωθεί.

“Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι είναι καλά. Είναι εκτός κινδύνου. Δεν έχω λόγια να πω, συλλυπητήρια στα άλλα τα παλικάρια. Δεν μπορώ να έρθω στη θέση των γονιών τους” δήλωσε από τη δική της μεριά η μητέρα της κοπέλας που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου Χιούι που συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017 στην περιοχή Σαντανταπόρου Ελασσόνας. (EUROKINISSI/LARISSANET.GR) Eurokinissi

 

Το χρονικό

Το βασικότερο σενάριο λοιπόν ως προς τα αίτια της πτώσης είναι να μπλέχτηκε το ελικόπτερο σε καλώδια της ΔΕΗ, καθώς πετούσε χαμηλά και η ορατότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή, πράγματα που προκύπτουν από όσα είπε η νεαρή κοπέλα.

Το ελικόπτερο τύπου HU-1H με τριμελές πλήρωμα μετέβη νωρίς χθες το πρωί από τη βάση του στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Εκεί επιβιβάστηκαν σ΄ αυτό οι δύο αξιωματικοί και απογειώθηκε εκ νέου στις 7:35 με κατεύθυνση τη Δυτική Μακεδονία, για προγραμματισμένη πτήση επιτήρησης των συνόρων.

Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ και μια ώρα αργότερα ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων, δύο F-16 και ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Στις 10:48 υπήρξε ενημέρωση από συνεργείο της ΔΕΗ για εντοπισμό των συντριμμιών, σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από το Σαραντάπορο Ελασσόνας. Οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες ήταν νεκροί.

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017. Λίγη ώρα αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του κοντά στην εθνική οδό Κοζάνης β Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας. Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου εντοπίστηκε η αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα. Μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ) Eurokinissi

 

Τα τέσσερα θύματα της τραγωδίας

Ο 55χρονος υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου και ήταν πατέρας δύο παιδιών, 28 και 23 ετών. Προήχθη στις πρόσφατες κρίσεις μόλις τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς που εδρεύει στη Λάρισα. Μόλις την Τρίτη είχε επιστρέψει από την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου βρέθηκε για το Πάσχα.

Στην 1η Στρατιά υπηρετούσε και ο 50χρονος συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ως διευθυντής Πληροφοριών Ασφαλείας. Καταγόταν από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και ήταν πατέρας τριών παιδιών. Επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο μαζί με τον υποστράτηγο Τζανιδάκη, στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Από τον νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα από το χωριό Ανθηρό της επαρχίας Αργιθέας καταγόταν και ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο ταγματάρχης της Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας, 39 ετών. Ηταν έμπειρος χειριστής, έχοντας συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσης με ελικόπτερα του ίδιου τύπου, ενώ είχε και ρόλο εκπαιδευτή. Αφησε πίσω του δύο κόρες, ηλικίας 2 και 7 ετών.

Ο επίσης Θεσσαλός συγκυβερνήτης, υπολοχαγός της Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής, 28 ετών, καταγόταν από τη Φαλάνη της Λάρισας. Είχε στο ενεργητικό του 405 ώρες πτήσης, είχε πάθος με τη δουλειά του και ήταν πρόσφατα παντρεμένος. Τις επόμενες μέρες σκόπευε να πάει στο Ντουμπάι, όπου εργάζεται η σύζυγός του. Πριν από δύο χρόνια είχε χάσει τον πατέρα του.

Οι τέσσερις αξιωματικοί θα κηδευτούν σήμερα, στη Λάρισα, στις 11:00 ο κυβερνήτης Δημοσθένης Γούλας και στις 15:00 ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Χατζής και αύριο, επίσης στη Λάρισα, στις 10:00 ο διευθυντής πληροφοριών 1 Στρατιάς, Θωμάς Αδάμος. Η εξόδιος ακολουθία του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη θα τελεστεί αύριο στις 18:00, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Ελεύθερνα Ρεθύμνου.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το χαμό των τεσσάρων αξιωματικών, ενώ από την ώρα της ανεύρεσης των συντριμμιών του ελικοπτέρου, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στο υπουργείο Άμυνας. Λίγο μετά, ο Υπουργός, Πάνος Καμμένος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα