Βάσω και Γιάννος καταθέτουν σήμερα για Άκη

Βάσω και Γιάννος καταθέτουν σήμερα για Άκη
Eurokinissi

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν σήμερα οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα των μελών του ΚΥΣΕΑ

Μόλις μία εβδομάδα μετά την επεισοδιακή διαδικασία στη δίκη για το “μαύρο πολιτικό χρήμα”, με το πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να επιρρίπτει – με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- ευθύνες στον Άκη Τσοχατζόπουλο, σειρά έχουν σήμερα ακόμη δύο παλαίμαχοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν κλητευθεί να καταθέσουν, καθώς και αυτοί έχουν διατελέσει μέλη του ΚΥΣΕΑ, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τις αποκαλούμενες “πολιτικές μίζες”. Η κλήτευσή τους έρχεται μετά από αίτημα της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου.

Άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα τι πρόκειται να υποστηρίξουν οι δύο μάρτυρες πρώην υπουργοί, αλλά θεωρείται πλέον απίθανο να μην ακολουθήσουν τη γραμμή των δύο πολιτικών προσώπων που ήδη κατέθεσαν, του Κ. Σημίτη και του Β. Βενιζέλου. Κι οι δύο βρέθηκαν στο βήμα του μάρτυρα την περασμένη Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ, το οποίο ενέκρινε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ήταν περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Αμύνης είναι αυτός που “κινεί τη διαδικασία και έχει την οικονομική εξουσία να αποφασίσει για όλες τις εξελίξεις”, καθώς και πως το ΚΥΣΕΑ “δεν μπορεί να αποφασίσει το όπλο που θα αγοράσει το υπουργείο. Είναι αυτά που το προτείνουν. Αυτά τα δέχεται ή τα απορρίπτει”.

Η ενόχληση του Κ. Σημίτη για όσα καταλογίζονται στον πρώην υπουργό της κυβέρνησής του, Άκη Τσοχατζόπουλο, φάνηκε καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσής του, κυρίως όμως κατά την ολοκλήρωσή της, όταν ο καταδικασθείς υπουργός θέλησε να κάνει ερωτήσεις.

Λίγο πριν την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργό, ο Άκης Τσοχταζόπουλος ανέφερε: “Αυτό που έχει παραχθεί είναι το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, δεν εισηγούμαι εγώ. Γίνεται συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ. Η πρόταση η γραπτή στο ΚΥΣΕΑ έρχεται από το αρμόδιο συμβούλιο. Εγώ έχω την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του υπουργείου, όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δικιά του απόφαση ξεχωριστή. Ένας τέτοιος θεσμός σαν το ΚΥΣΕΑ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αμφισβήτησης ή δωροδοκίας”.

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ… Κυρία γραμματέα γράψτε..

Ακης: Τί να γράψετε… Δεν υπάρχει δωροδοκία στο ΚΥΣΕΑ. Τί να γράψετε…; Δεν δέχομαι ότι υπήρξε δωροδοκία.

Πρόεδρος (προς Σημίτη): Καθίστε κάτω κ. μάρτυρα

Σημίτης: Ηθελα να πω το εξής: Όπως αποδείχθηκε για την πρωτόδικη διαδικασία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις όλα!

Ακης: Αυτό είναι ψέμα! Είναι όλα ψέματα!

Πιο ήπια ήταν η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική ήττα του κόμματος ύστερα από το ξέσπασμα της υπόθεσης.

“Εγώ είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω διατελέσει αντιπρόεδρος κυβέρνησης, υπουργός Εθνικής Αμύνης και έχω υποστεί την πολιτική φθορά αυτής της υπόθεσης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έρχεται σε εσάς και ενώπιον σας αναβιώνει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά, η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα είναι τεράστια. Το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από μια υπόθεση” ανέφερε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, “σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις για δημόσια έργα, μεταφορικά μέσα, φάρμακα, μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες, αν υπάρξει η ηθική προδιάθεση. Μπορεί να κάνεις προμήθειες τεραστίας αξίας και να μην κάνεις τίποτα. Εδώ έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις παράνομου χρηματισμού υποδεστέρων αξιωματικών και ανώτερων βαθμών”. Πρόσθεσε ότι “σε οποιαδήποτε διαδικασία, απλή ή σύνθετη μπορεί, να υπάρξει δωροδοκία, αλλά μπορεί κι όχι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα