Βόλος: Υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα με δώρα και χειροκροτήματα

Θερμή υποδοχή ,κατά την πρώτη μέρα φοίτησης τους στο σχολείο, επιφύλαξαν στα προσφυγόπουλα οι Βολιώτες, σε αντίθεση με τα πρόσφατο θλιβερό περιστατικό στο Πέραμα (Vid)

Με δώρα και χειροκροτήματα, υποδέχτηκαν, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και αριστερών συλλογικοτήτων τα 15 προσφυγόπουλα από τη Συρία που έφτασαν σήμερα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Μαγνησίας, είχαν σακούλες με κρουασάν, χυμό, σοκολάτες και μπανάνα, ενώ μαθητής της Δ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, έφερε στα παιδιά σακούλα με καραμέλες.

Παρόντες ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και αριστερών συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου.

Είμαστε εδώ για να διδάξουμε στα παιδιά, αλληλεγγύη συνεργασία αγάπη και ειρήνη

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη, τόνισε ότι η συγκέντρωση του κόσμου έξω από το σχολείο έχει ουσιαστικό χαρακτήρα για να απομονωθεί και να αποδυναμωθεί κάθε φωνή ξενοφοβική και κυρίως αυτοί που στοχοποιούν τα κατατρεγμένα παιδιά βάζοντας μπροστά ψευδοπροβλήματα, υλικοτεχνικής υποδομής και στοχοποιούν τα παιδάκια αυτά τα οποία όπως δήλωσε «το μόνο που κάνουν είναι να σώσουν τη ζωή τους. Είμαστε εδώ για να διδάξουμε στα παιδιά, αλληλεγγύη συνεργασία αγάπη και ειρήνη στον κόσμο».

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαστε εδώ για να δείξουμε την συμπαράστασή μας στο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Να μπούνε στο σχολεία ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, χρώμα και θρησκεία».

Διδάσκοντες και φοιτητές μάλιστα, δώρισαν στα προσφυγόπουλα από μία τσαντούλα με γραφική ύλη. Ο κ. Πολίτης, συμπλήρωσε ότι στο Π.Θ. υπάρχουν μαθήματα που γίνονται για ενήλικες και η πρόθεση είναι αν χρειαστούν συμβουλευτική οι εκπαίδευτικοί στο επίπεδο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης υπάρχουν διδάσκοντες που μπορούν κι έχουν την πρόθεση να συμβάλλουν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ως εκπαιδευτικοί, αγωνιζόμαστε να πετύχουμε ένα σχολείο, το οποίο θα καλλιεργεί ό,τι ενώνει τους ανθρώπους κι όχι ό,τι τους χωρίζει

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Απ. Μούσιος, τόνισε ότι δικαίωμα στη ζωή και στην εκπαίδευση έχουν όλα τα παιδιά που είναι στη χώρα μας. «Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Έστω και με καθυστέρηση 3,5 μηνών βλέπουμε τα παιδιά να έρχονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι ως εκπαιδευτικοί, αγωνιζόμαστε να πετύχουμε ένα σχολείο, το οποίο θα καλλιεργεί ό,τι ενώνει τους ανθρώπους κι όχι ό,τι τους χωρίζει. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που τη διαφορετικότητα δε θα τη βλέπει ως απειλή, αλλά ως πλούτο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα χωρά όλα τα παιδιά όλες τις γνώσεις και τα όνειρά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Γιώργος Βαλλής, ανέφερε ότι «δεν κοιτάμε εθνικότητα, φύλο ή θρησκεία. Εμείς βλέπουμε μόνο παιδεία. Είναι καθήκον της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση και γι αυτό είμαστε εμείς εδώ». Ο Διευθυντής συμπλήρωσε ότι τα σχολεία δεν είναι περιουσιακό στοιχείο ούτε των δασκάλων, ούτε των γονέων, αλλά ανήκει στα παιδιά.
Όπως είπε, τα μαθήματα θα γίνονται σε μία αίθουσα με διαδραστικό πίνακα, θα έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές, ενώ θα διδάσκονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών πληροφορικής, γυμναστικής και μουσικής. «Θα θέλαμε να διδάσκονται και μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα και θα ‘πρεπε η Πολιτεία να το δει» τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει μεταφραστής, ελπίζοντας ότι θα στελεχωθεί το σχολείο και με άλλους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ενώ κατά τη διάρκεια διδασκαλίας, στο σχολείο θα είναι και η συντονίστρια και σχολικοί σύμβουλοι.
Τα μαθήματα θα γίνονται 3.15 με 7.15 το απόγευμα, ενώ για την εκπαιδευτικό που ανέλαβε τα προσφυγόπουλα, ο διευθυντής ανέφερε ότι είναι πολύ καλή εκπαιδευτικός με εμπειρία και προϋπηρεσία σε φοίτηση μειονεκτούντων κοινωνικών ομάδων. «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί δασκάλα στο σχολείο κι έχουν ζητηθεί κι εκπαιδευτικοί με τις αντίστοιχες ειδικότητες για να λειτουργήσει η δομή όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους κι όπως είπε «Θα προσφέρουμε τη ζεστασιά μας και κάποια δωράκια. Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Τέλος ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε ότι η Β’ Βάθμια Εκπαίδευση δε θα μπορούσε να λείψει ούτε και στο σχολείο υποδοχής της Β’ Βάθμιας που λειτουργεί στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, επισημαίνοντας ότι έχουν ετοιμαστεί συμβολικά δώρα και συγκεκριμένα μία υδρόγειος σφαίρα για το κάθε παιδάκι που όπως υπογράμμισε «θα τους δείξει ότι όλη η γη είναι πατρίδα όλων μας κι ιδιαίτερα των παιδιών. Το σπίτι τους είναι ολόκληρη η γη, όπως είναι και το δικό μας σπίτι».

Πηγή: MagnesiaNews

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύλλογος γονέων Περάματος: Στα σχολεία μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό

Πέραμα: Ο υπόδικος Λαγός και μέλη Χ.Α. προπηλάκισαν δασκάλους που δέχθηκαν προσφυγόπουλα

ADVERTISING

SHARE: