Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στη Σαμοθράκη

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στη Σαμοθράκη

Μετρούν τις πληγές στο νησί μετά τη θεομηνία της Δευτέρας που άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη Χώρα της Σαμοθράκης που δέχθηκε τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας και στο Δημαρχείο, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο ύδρευσης.

Στην άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή στη Σαμοθράκη προχωρούν από σήμερα οι Αρχές. Στο νησί βρίσκονται ήδη από χθες οι ΓΓ Υποδομών, Γ. Δέδες, και Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης και θα παραμείνουν για τον καλύτερο συντονισμό.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, που μετέβη στη Σαμοθράκη με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα και από κοντά η κατάσταση και να συντονιστούν οι αναγκαίες ενέργειες.

Το νησί κηρύχθηκε άλλωστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η θεομηνία προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα σε δημόσια κτήρια, με κυριότερα στο Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο, αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης. Κλειστά σήμερα τα σχολεία με απόφαση του δημάρχου Θ. Βίτσα.

Ειδικά για το Κέντρο Υγείας που πλημμύρισε στη λάσπη, έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και άλλες δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ σήμερα θα μεταβεί στο νησί τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία ξανά το Κέντρο Υγείας.

Επί ποδός τα συνεργεία και για την αποκατάσταση της υδροδότησης ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα φερτά υλικά. Προτεραιότητα έχει δοθεί ωστόσο στην αντιμετώπιση των ζημιών σε δυο σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του.

Τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της  Εγνατίας Οδού  ΑΕ και της ΥΑΣΒΕ,  βρίσκονται ήδη στο νησί, για να συμβάλλουν στις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα των υδραυλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νησιού και την ενίσχυση του δήμου και της Περιφέρειας που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τους ανθρώπινους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, για την καταγραφή των ζημιών.  Στο νησί βρέθηκαν επίσης κλιμάκια της ΓΓ Υποδομών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της καταγραφής και της αποκατάστασης.

Τεράστια είναι η συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης και των δυνάμεων του στρατού και της πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν αδιάκοπα, από την πρώτη στιγμή, και οι δυνάμεις των οποίων θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ήδη από αύριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής.

Δήμαρχος: Από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά.

«Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν».

Όσον αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

«Επιθυμώ τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα