Ξεκινά η κατασκευή του σταθμού “Βενιζέλου” στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ξεκινά η κατασκευή του σταθμού “Βενιζέλου” στο μετρό Θεσσαλονίκης
eurokinissi

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον τελευταίο σταθμό της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης.

Όλα προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος στο μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά το 2019 και το 2020 θα δοθεί προς χρήση από το επιβατικό κοινό.

Τώρα, όσον αφορά στον σταθμό “Βενιζέλου”, υπήρξε μεγάλη χρονική καθυστέρηση λόγω των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν. Μεταξύ άλλων βρέθηκε τμήμα της Εγνατίας Οδού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ελήφθη η απόφαση να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση. Για το σκοπό αυτό τροποποιείται ο σχεδιασμός του σταθμού, αναμορφώνεται σημαντικά και κατασκευάζεται υπόγεια, με διαφορετική μέθοδο κατασκευής και νέα διαμόρφωση προσβάσεων, ενσωματώνοντας ουσιαστικά στη λειτουργία του σταθμού, τον αρχαιολογικό χώρο που έχει αποκαλυφθεί.

Οι πρώτες εργασίες που θα εκτελεστούν στο σταθμό Βενιζέλου, αφορούν τη δημιουργία των απαραίτητων εργοταξιακών χώρων και τις παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας βόρεια της οδού Εγνατίας και νότια, στην πλατεία Καπνεργάτη. Παράλληλα θα ξεκινήσει η κατασκευή της αντιστήριξης, με μικροπασσάλους, για τη δημιουργία των φρεατίων εξαερισμού εντός του σταθμού και θα ακολουθήσει η επίχωση του αρχαιολογικού χώρου για την προστασία των αρχαιοτήτων και η κατασκευή της πλάκας οροφής του σταθμού.

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τυχόν θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ολοκλήρωσης του σταθμού, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επανεκκίνηση του έργου της βασικής γραμμής της Θεσσαλονίκης το 2016 και μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη του 100% των δίδυμων σηράγγων, το 95% των αρχαιολογικών εργασιών, το 90% της κατασκευής του αμαξοστασίου στην Πυλαία, το 80% των έργων πολιτικού μηχανικού σε 11 από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής, το 35% των αρχιτεκτονικών εργασιών, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν και οι Η/Μ εργασίες.

Καταλήγοντας, την αμέσως προσεχή περίοδο, με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στους σταθμούς, θα περιορίζονται σταδιακά οι δεσμευμένοι από τα εργοτάξια χώροι στους δρόμους της πόλης. Έτσι, εντός του επόμενου τριμήνου προγραμματίζεται να αποδεσμευτούν κατειλημμένες επιφάνειες στην οδό Μοναστηρίου, στην περιοχή του Ν. Σιδηροδρομικού Σταθμού και του σταθμού “Δημοκρατία”, καθώς επίσης και στην οδό Δελφών,  στους σταθμούς “Φλέμινγκ” και “Ανάληψη”, όπου θα αποκατασταθεί η αμφίδρομη λειτουργία της οδού Δελφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα