Υπόθεση Λεμπιδάκη: Η κωδική ονομασία ‘μωρό’ και οι εκβιασμοί περί αυτοκτονίας

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Η κωδική ονομασία ‘μωρό’ και οι εκβιασμοί περί αυτοκτονίας
Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης (δεν διακρίνεται στην φωτό) μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι απαραίτητες βοήθειες, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. Ο επιχειρηματίας, απελευθερώθηκε το πρωί, μετά από αστυνομική επιχείρηση σε μάντρα αυτοκινήτων, σε σκραπ οχημάτων, στο 6ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χανίων β Ρεθύμνου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ) Ευρωκίνηση

​Την κωδική ονομασία "μωρό" χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, στις λιγοστές τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. Διέδιδαν στην οικογένειά του πως αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Επτά τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο “φροντιστής”, όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος ο 53χρονος επιχειρηματίας, με τον ιδιοκτήτη της μάντρας των αυτοκινήτων, μέσα σε πέντε ημέρες  Σε αυτές τις συνομιλίες που κατέγραψαν οι κοριοί της ΕΛ.ΑΣ, τις τελευταίες ημέρες της απαγωγής, ζητούσε κάποια πράγματα για το “μωρό”, όπως την άδεια να του δώσει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης και ένα αποσμητικό χώρου.

Οι αστυνομικοί φαίνεται πως έχουν ταυτοποιήσει τρία άτομα και έχουν στείλει αίτημα στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση και τυχόν νέες συλλήψεις. Οι συγγενείς του επιχειρηματία ωστόσο έλαβαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ένα SMS στο οποίο οι απαγωγείς τους πληροφορούσαν πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Όπως αναφέρουν στην ασφάλεια προέβησαν σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να πιέσουν για να λάβουν τα λύτρα.

Η υπόθεση απαγωγής του 53χρονου Μιχάλη Λεμπιδάκη που κράτησε 186 ημέρες δεν τελείωσε την ημέρα της επέμβασης της Αστυνομίας στην μάντρα αυτοκινήτων της γέφυρας Ζουρίδα.

Η έρευνα δεν θα περιοριστεί στις 8 συλλήψεις που έχουν γίνει αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να αποσαφηνιστούν εντελώς όχι μόνο οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως μέχρι να οδηγηθούν όλοι οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη ακόμα και στην Αθήνα, αφού κάποια ύποπτα μηνύματα είχαν ταξιδέψει προς την Πρωτεύουσα μαζί με ένα εξίσου ύποπτο ταξίδι στην Αθήνα κάποιων συλληφθέντων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, από την εγκληματική οργάνωση αποτραβήχτηκαν αλλά δεν εγκατέλειψαν τελείως όχι μόνο όταν αντιλήφθηκαν ότι τα ποσά που ζητούσαν δεν υπήρχαν αλλά κυρίως όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν μπει στο στόχαστρο των Αρχών μετά το περίφημο σκόπιμο έλεγχο που τους έγινε από αστυνομικούς, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν τρεις από αυτούς στα μέσα του καλοκαιριού. Τα κινητά τους είχαν προφτάσει να τα ξεφορτωθούν, όμως ένα από αυτά εντοπίστηκε από τις Αρχές και τέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Οι υπόλοιποι που παρέμειναν, όπως ο ιδιοκτήτης του στριπτιτζάδικου και ο «δεσμοφύλακας» του Λεμπιδάκη από την Θεσσαλονίκη, που είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια, όπως και κάποια άλλα μέλη εκ των συλληφθέντων προχώρησαν στην στρατολόγηση νέων μελών, για να φύγουν τα βλέμματα από τους τρεις που ήδη «κλειδωθεί» από τις Αρχές.

Σε αυτή την χρονική στιγμή εντάχθηκε ο μεσίτης με τα οικονομικά προβλήματα που έβαλε την 17χρονη κόρη του να αγοράσει κάρτες για τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούσαν και να στείλει μέσω ΚΤΕΛ μία από τις επιστολές προς την οικογένεια του Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα των ΚΤΕΛ. Μάλιστα, της είχε ζητήσει να προσέξει να μην αφήσει το γενετικό υλικό στον φάκελο…

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του 45χρονου αγρότη που συμμετείχε στην σπείρα, καθώς είχε συμμετάσχει στα πρόσφατα επεισόδια σε πλειστηριασμό καταστήματος στο Ρέθυμνο και είχε συλληφθεί για το εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στην δεύτερη ομάδα ανήκει και ο μαντράς στην επιχείρηση του οποίου, στην γέφυρα Ζουρίδα έξω από το Ρέθυμνο, εντοπίστηκε το τελευταίο κρησφύγετο που είχαν αλυσοδεμένο τον επιχειρηματία.

Για τον κρητικό που είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του Παναγόπουλου, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής εμπλοκή του στην υπόθεση και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του μόνο για τον νόμο περί βεγγαλικών επειδή βρέθηκαν στο σπίτι του κάποιες κροτίδες…

Τον  Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην κατάθεσή του, τον μετακινούσαν πάντα με κουκούλα στο κεφάλι από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, πάντα αλυσοδεμένο σε δωμάτια σπιτιών, στη συνέχεια σε μαντρί και στο τέλος στο πατάρι της μάντρας αυτοκινήτων με τον αργαλειό.

Μόνιμη εικόνα ένα στρώμα, μία χημική τουαλέτα και η αλυσίδα στα πόδι ή στο χέρι του. Επίσης μόνιμη πρακτική των απαγωγέων ήταν να του δίνουν σε καθημερινή βάση ηρεμιστικό. Τηλεόραση είχε μόλις στο πρώτο κρησφύγετο ενώ στη συνέχεια του έδιναν εφημερίδες και διάβαζε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα