Υπουργείο Υποδομών: Δεν τίθεται ζήτημα διοδίων στην Αμφίπολη

Υπουργείο Υποδομών: Δεν τίθεται ζήτημα διοδίων στην Αμφίπολη

Το υπουργείο Υποδομών, διευκρίνησή πως δεν τίθεται ζήτημα για την τοποθέτηση διοδίων στην Αμφίπολη, πρόκειται απλά για βελτίωση του ήδη υπάρχοντος συστήματος.

Αναλογικά διόδια ετοιμάζεται να καθιερώσει το Υπουργείο Υποδομών στην Εγνατία οδό και υπολογίζει το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2017.

Κατά το υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο χρέωσης, καθώς οι χρήστες θα πληρώνουν μόνο για τα χιλιόμετρα που διανύουν και όχι για όλη τη διαδρομή, όπως γίνεται με το ισχύον σύστημα. Είναι μια σημαντική αλλαγή που θα μεταβάλλει τον τρόπο χρέωσης και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Σύμφωνα, με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, από σήμερα αρχίζει στην Εγνατία και συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα των Ευζώνων, η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με ελεύθερη ροή χωρίς μετωπικούς σταθμούς. Μετά την πιλοτική φάση που θα διαρκέσει έξι με οκτώ μήνες, θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του στους υφιστάμενους σταθμούς.

Ενώ, αναφέρει χαρακτηριστικά: ” Η αλλαγή έγινε. Τα διόδια θα είναι δίκαια. Ας φωνάζουν κι ας παραπληροφορούν, όσοι δεν τολμούν να δουν το μέλλον και δεν βολεύονται με την αλήθεια.”

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει σχετικά με την αναγκαιότητα χωροθέτησης νέων σταθμών, αλλά και τα σχόλια περί διοδίων στην Αμφίπολη, πως :

– Σήμερα, ο δημόσιος προϋπολογισμός καλύπτει το 50% των εξόδων συντήρησης της Εγνατίας Oδού, αδικώντας κατάφωρα όσους πολίτες πληρώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το δρόμο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση των ελλειμμάτων θα οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο την Εγνατία.

– Με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο αντιδρά έγκαιρα και προληπτικά. Αυξάνονται τα έσοδα της Εγνατίας. Από τους χρήστες κι όχι από τους φόρους των άλλων. Εφαρμόζονται δίκαια και προηγμένης τεχνολογίας διόδια που μειώνουν το κόστος λειτουργίας των σταθμών.

– Παράλληλα, με τους νέους σταθμούς το Δημόσιο επενδύει επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αυτοκινητόδρομου και την άμεση βελτίωση της οδικής ποιότητας και ασφάλειας του.

– Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, δεν πρόκειται για νέα διόδια και τάχα, νέα άδικα βάρη στους πολίτες.

– Πρόκειται για ολοκληρωμένη πολιτική που αποδίδει δικαιοσύνη, εκσυγχρονίζει και αυξάνει την αξία του αυτοκινητόδρομου, βελτιώνει τις συνθήκες οδήγησης και ασφάλειας.

– Ταυτόχρονα, δίνει αξία και προοπτική στην Εγνατία, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ) 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα