Ύστατη προσπάθεια από το ΥΕΝ να βρεθεί λύση με την ΠΝΟ

Παράδοση - παραλαβή από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορο Βερναδάκη, στην απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Παράδοση - παραλαβή από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορο Βερναδάκη, στην απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Νέα συνάντηση με το προεδρείο της ΠΝΟ θα έχει ο Π. Κουρουμπλής το πρωί της Τρίτης. “Δεν θα αφήσουμε τα εγκλωβισμένα παιδιά στην τύχη τους” είπε ο ΥΕΝ (Vid)

“Οι λόγοι της απεργίας έχουν εκλείψει. Έδωσα όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και καλώ την ΠΝΟ να λάβει υπόψη τα πιεστικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά, να επανεκτιμήσει τη στάση της, και να συμβάλλει άμεσα στη δρομολόγηση ενός πλοίου ανά γραμμή» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε η ΠΝΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η ΠΝΟ αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών και ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εξομοίωσης, όπως ισχυρίζεται η ΠΝΟ.

Ωστόσο και όπως συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο φόρος στα εισοδήματα των ναυτικών στο ύψος του 45% δεν υφίσταται. “Κόβουν την Ελλάδα στη μέση. Νησιά έχουν αποκοπεί και εκατοντάδες μαθητές έχουν εγκλωβιστεί στην Κρήτη. Ζητώ από την ΠΝΟ να σταματήσει τις κινητοποιήσεις της. Πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία καθώς η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην επιβληθεί ένα επιπλέον 3% στη φορολόγηση που ζητάνε οι θεσμοί. Και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα επιβληθεί” ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: “Πρέπει να δείξουν κατανόηση και να βρεθεί λύση το πρωί της Τρίτης. Αν αύριο το πρωί δεν βρεθεί λύση δεν θα αφήσουμε τα εγκλωβισμένα παιδιά στην τύχη τους”.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε οριακές καταστάσεις οι επιχειρηματίες

«Να συνυπολογίσει το κόστος των επαναλαμβανόμενων απεργιών στην εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών των νησιωτών», ζητά με επιστολή του το Επιμελητήριο Κυκλάδων από την ΠΝΟ, καθώς «οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μια επιπλέον επιβάρυνση για το νησιωτικό χώρο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των νησιών, τονίζεται από το επιμελητήριο, «αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό χτύπημα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της περιοχής μας, ιδιαίτερα κατά το μήνα Δεκέμβριο που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους».

Σύμφωνα με την παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων υποστηρίζεται: «θέλουμε να επισημάνουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να θίξουμε κάποιο από αυτά. Όμως, επιθυμούμε να ληφθεί υπόψη ότι ο πληθυσμός του 1.500.000 κατοίκων της νησιωτικής χώρας, έχει επίσης δικαιώματα».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «καθεστώς ομηρίας» της νησιωτικότητας, καθώς παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς, δεν έχει βρεθεί τρόπος να εξασφαλισθεί το ελάχιστο ποσοστό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργίας των ναυτεργατών.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται: «Στο πλαίσιο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν το σύνολο του πληθυσμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ακτοπλοΐα δεν αποτελεί εξαίρεση και συνεχίζει να διανύει δύσκολες ημέρες. Μέχρι τώρα, η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στα αιτήματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα ναυτεργατών, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των νησιωτών για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς τους σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων».

Θίγοντας το φλέγον ζήτημα των επιχειρήσεων στα νησιά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υποστηρίζει: «Τόσο τα επιβαρυντικά μέτρα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και επηρεάζουν άμεσα τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, όσο και το γεγονός ότι η αγορά κινείται πλέον με μετρητά και παρατηρείται έλλειψη αποθεματικών, οδηγούν τους επιχειρηματίες σε οριακές καταστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

ADVERTISING

SHARE: