11η Σεπτεμβρίου: Οι εικόνες κατάρρευσης και η μάχη των πυροσβεστών

default image

Οι συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψαν δύο αδέρφια την ημέρα της επίθεσης στο World Trade Center, που ακολούθησαν τους νεοϋορκέζους πυροσβέστες στο "σημείο Μηδέν" (Vids)

Σαν σήμερα πριν από 15 ολόκληρα χρόνια, ο πλανήτης γινόταν μάρτυρας μιας επίθεσης που θα αλλάξει άρδην τις διεθνείς σχέσεις, το ουτοπικό “αίσθημα ασφάλειας” της Δύσης, αλλά και την πολιτική των δυτικών στη Μέση Ανατολή, συνέπειες της οποία βιώνουμε ιδιαίτερα έντονα ακόμη και σήμερα. Τα δύο αεροσκάφη προσκρούουν στου δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και λίγες ώρες αργότερα, όλος ο κόσμος παρατηρεί την κατάρρευση τους που στοίχιζε τη ζωή σε περίπου 3000 ανθρώπους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001 δύο σκηνοθέτες, οι Jules και Gedeon Naudet, γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για έναν πυροσβέστη της Νέας Υόρκης. Οι δύο άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα, ακολουθώντας με τις κάμερές τους τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Αμέσως μετά την πρόσκρουση του πρώτου αεροπλάνου στον βόρειο Πύργο, ο Jules Naudet ακολουθεί το πυροσβεστικό σώμα της Νέας Υόρκης στο φλεγόμενο κτίριο, ενώ ο αδερφός του Gedeon Naudet καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στα κεντρικά της πυροσβεστικής πριν κατευθυνθεί και ο ίδιος στο “σημείο Μηδέν”.

Οι εικόνες αυτές θα γίνουν ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: “9/11”, που τα επόμενα χρόνια έκανε τους Naudet αναγνωρίσιμους σε όλο τον κόσμο. Τα δύο αδέρφια μίλησαν στο CNN για την εμπειρία τους, ενώ τα πλάνα από την κόλαση που βίωνε η Νέα Υόρκη δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα από το γεγονός που άλλαξε την ιστορία.

Οι εικόνες από την καταστροφή…

Το πρώτο αεροπλάνο προσέκρουσε στον Πύργο στις 08.46 το πρωί. “Γνωρίζω πως πρέπει να συνεχίσω να κινηματογραφώ, κάτι συμβαίνει. Αλλά τι…” αναφέρει η Jules Naudet, την ώρα που άνδρες της πυροσβεστικής απαντούν σε κλήση που κάνει λόγο για διαρροή αερίου. Τα δύο αδέρφια βρέθηκαν στο σημείο όπως και κάθε μέρα εκείνο το καλοκαίρι, δεν γνώριζαν όμως τι θα επακολουθούσε.

Στο λόμπι του βόρειου Πύργου, οι επικεφαλής της πυροσβεστικής στήνουν το επιχειρησιακό κέντρο, την ώρα που χαλάσματα και νεκροί βγαίνουν από το κτίριο. “Όλα κυλούν σαν σε αργή κίνηση. Ο ήχος, οι εικόνες, ξαφνικά, ο χρόνος σταματά” σημειώνει ο Jules.

Αν και στην καρδιά των γεγονότων, ακριβώς κάτω από το World Trade Center, οι Naudet παραδέχονται δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει. “Ίσως κάποιος 10.000 μίλια μακριά και μπροστά από μια τηλεόραση να γνώριζε περισσότερα από εμάς για ότι συνέβαινε”.

Λίγο μετά τις 10.00 ο βόρειος Πύργος καταρρέει. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, καθώς  ο εκκωφαντικός ήχος της κατάρρευσης συνταράσσει όλο τον χώρο. “Ο ήχος γίνεται ολοένα και πιο δυνατός και ξέρω πως βλέπω το θάνατο να πλησιάζει. Το ξέρω. Δεν έχει νόημα να τρέξω” σημειώνει ο σκηνοθέτης. Τα δύο αδέρφια γίνονται μάρτυρες του αποκαλυπτικού τοπίου μετά την κατάρρευση, ενώ οι πυροσβέστες βρίσκονται μπροστά από ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Να προστρέξουν σε βοήθεια, σε όσους έχουν εγκλωβιστεί ή να υπαναχωρήσουν σε πιο ασφαλές σημείο;

Η πτώση και του δεύτερου Πύργου απειλεί κυριολεκτικά τη ζωή των δύο αδερφών. Το βίντεο που ακολουθεί την κατάρρευση είναι μέσα στη σκόνη, ενώ όλες οι εικόνες μοιάζουν με τοπίο εμπόλεμης ζώνης. “Ο ήχος σταμάτησε και εγώ ήμουν ακόμη ζωντανός. Σκέφτομαι πως μου πήρε κάποια δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσω πως συνεχίζω να ζω. Ήμουν βέβαιος πως θα πεθάνω” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gedeon Naudet. 

Συγκινητικό και το βίντεο ενός από τους πυροσβέστες που βρισκόταν εντός του κτιρίου, που επιστρέφει στο κέντρο και πέφτει στην αγκαλιά των συναδέλφων του, οι οποίοι είχαν χάσει τα ίχνη του για αρκετή ώρα.

ΠΗΓΗ CNN

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα