21η Απρίλη: Η ημερομηνία που οι δυνάμεις της ακροδεξιάς αγγίζουν την εξουσία

21η Απρίλη: Η ημερομηνία που οι δυνάμεις της ακροδεξιάς αγγίζουν την εξουσία
French far-right presidential candidate Jean-Marie Le Pen gestures during a meeting in Marseille, southern France, Thursday, May 2, 2002. Le Pen will face President and conservative candidate Jacques Chirac in the May 5 presidential election runoff. (AP Photo/Lionel Cironneau) AP

Αν η συγκεκριμένη ημερομηνία φέρνει στην Ελλάδα μνήμες από τη μαύρη περίοδο της δικτατορίας, για τη Γαλλία αποτελεί την πρώτη φορά που οι εθνικιστές, ξενοφοβικοί και ρατσιστές του Εθνικού Μετώπου πλησιάζουν μια ανάσα από την "Ελιζέ"

Η επέτειος της κατάλυσης της Δικτατορίας έχει συνδεθεί άρρηκτα με μια ημερομηνία. Η 21η Απριλίου είναι η ημέρα που οι Συνταγματάρχες καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και θέτουν σε εφαρμογή το καθεστώς βίας, δολοφονιών και βασανιστηρίων που κατέληξε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την τραγωδία της Κύπρου. Σαν σήμερα ωστόσο πριν από 15 χρόνια, η Γαλλία έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς. Το σενάριο που σήμερα, δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές μοιάζει δυστυχώς ως πιθανότερη εξέλιξη, στις 21 Απρίλη 2002 ξυπνά τη γαλλική  κοινωνία ως εφιάλτης.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοπσπάν, έχοντας επικρατήσει της κεντροδεξιάς παράταξης στις περασμένες βουλευτικές εκλογές συνιστώντας το παράδοξο να κυβερνά σοσιαλιστική κυβέρνηση με πρόεδρο από την πολιτική οικογένεια της δεξιάς, κατεβαίνει υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αναμένοντας να ανατρέψει πλήρως το συσχετισμό δυνάμεων στη χώρα. Ωστόσο, ο λαός διαμοιράζει την ψήφο του μεταξύ δεκάδων υποψηφίων, κατά κύριο λόγο από το χώρο του κέντρου και προς τα αριστερά. Έτσι, κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρνει να περάσει το 20%, ενώ ο Ζαν Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου κατορθώνει να βρεθεί δεύτερος μόλις 0,7% πάνω από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό.

Ένα σημάδι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γαλλία και τη δημοκρατία μας

“Το αποτέλεσμα του α’ γύρου έρχεται σαν κεραυνός. Η ακροδεξιά αντιπροσωπεύει ένα 20% στην πατρίδα μας και ο εκπρόσωπός της θα έρθει αντιμέτωπος στον β’ γύρο με εκείνον της δεξιάς. Ένα σημάδι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γαλλία και τη δημοκρατία μας.” θα αναφέρει ο Ζοσπάν στην ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του απερχόμενου προέδρου Ζακ Σιράκ, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά. Ο ίδιος ανακοινώνει το ίδιο βράδυ πως αποσύρεται άπαξ δια παντός από την πολιτική ζωή του τόπου.

Στο στρατόπεδο των εθνικιστών η απόλυτη ευτυχία. Οι οπαδοί της ακροδεξιάς πανηγυρίζουν, ενώ η σημερινή πρόεδρος και κόρη του τότε υποψηφίου Μαρίν Λεπέν δακρύζει από χαρά. Ο ίδιος ο Ζαν Μαρί Λεπέν φροντίζει να μην κάνει καμιά ανακοίνωση αμέσως μετά το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα που αφήνει έξω από τον β’ γύρο υποψήφιο της αριστεράς για πρώτη φορά από το 1969. Χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον ακροδεξιό πολιτικό, ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούν σε συσπείρωση γύρω από τον Ζακ Σιράκ.

Δείτε την αντίδραση Γάλλων πολιτών στο άκουσμα των αποτελεσμάτων τη νύχτα της 21ης Απρίλη:

Η ένταση που ακολούθησε οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα, πρωτοφανές για τα γαλλικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος επανεκλέγεται με ποσοστό 82,21% δείχνοντας πως η κοινωνία διατηρεί ακόμη σε εγρήγορση τα ανακλαστικά της απέναντι σε ιδεολογίες μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η κατάσταση στην πολιτική ζωή της Γαλλία δείχνει πως εκείνος ο “κεραυνός εν αιθρία” στα πολιτικά πράγματα της χώρας αποτελεί την καθημερινή, θλιβερή κανονικότητα. Με τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η διάδοχος του Ζαν Μαρί Λεπέν φιγουράρει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για το β’ γύρο και ο αποκλεισμός των εθνικιστών μοιάζει σχεδόν απίθανος. Επιπλέον, σε έναν δεύτερο γύρο, η Μαρίν Λεπέν κατορθώνει να συγκεντρώσει γύρο από την υποψηφιότητά της 40% και ίσως υψηλότερο ποσοστό, γεγονός που δείχνει την απελπισία της γαλλικής κοινωνίας και την αποστροφή τους προς το πολιτικό προσωπικό που ανέλαβε την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια.

AP Photo/Lionel Cironneau/ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα