70 Ευρωπαίοι δήμαρχοι καλοδέχονται τους μετανάστες

70 Ευρωπαίοι δήμαρχοι καλοδέχονται τους μετανάστες

Με πρόσκληση του Πάπα, εβδομήντα δήμαρχοι συναντώνται σήμερα και αύριο στην Πόλη του Βατικανού, με το σύνθημα "οι μετανάστες είναι αδελφοί και αδελφές μας"

Ενώ η Ευρώπη υψώνει όλο και μεγαλύτερα τείχη για να αποφύγει την είσοδο μεταναστών στα εδάφη της, υπάρχουν και αυτοί που συγκινούνται από το ανθρωπιστικό δράμα που συντελείται στη γειτονιά μας.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που είχε δηλώσει από τη Λέσβο "είμαστε όλοι μετανάστες", πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τη συνάντηση δημάρχων από την Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), κήρυξε σήμερα την έναρξη αυτής της διήμερης συνάντησης κάνοντας λόγο για «επείγουσα κατάσταση ανθρωπιστικού χαρακτήρα», αλλά και για «ηθικό καθήκον αλληλεγγύης».

«Οφείλουμε να βρούμε λύσεις μέσω μιας ριζικής αλλαγής των πολιτικών και των οικονομικών επιλογών», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι δυτικές κοινωνίες είναι αυτές «που υποχρέωσαν με κάποιο τρόπο τους πρόσφυγες να φύγουν».

Η δήμαρχος της Μαδρίτης, η Μανουέλα Καρμένα, προσκείμενη στο κόμμα των Podemos, κατήγγειλε από την πλευρά της το γεγονός ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται συχνά στις χώρες υποδοχής τους αντιμέτωποι με την απαγόρευση εργασίας. «Είναι μια τεράστια αντίφαση», τόνισε, «εκπαιδεύουμε ανθρώπους για να μην εργάζονται και χάνουμε έτσι τα ταλέντα εκείνων που αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες για να φθάσουν σ' αυτόν τον παράδεισο!»

Η Άντα Κολάου, πρώην ακτιβίστρια κατά των απελάσεων που εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης, χαρακτήρισε «ρατσιστική» και «ξενοφοβική» τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη λέει στον κόσμο ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους μετανάστες και αυτό είναι ασυγχώρητο», είπε η Κολάου, για την οποία τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, είναι αυτά που θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι ροές των μεταναστών.

Πολλοί δήμαρχοι μεγάλων γερμανικών πόλεων είναι παρόντες σ' αυτό το ραντεβού. Όπως η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ, η πόλη της οποίας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου την τελευταία Πρωτοχρονιά, έπειτα από κύμα σεξουαλικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από ξένους υπηκόους. Το 2015 η δήμαρχος, η οποία δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι και είχε τραυματισθεί σε μια αγορά από έναν άνδρα που ήταν αντίθετος στην έλευση προσφύγων.

Η Γαλλία αντιπροσωπεύεται ουσιαστικά από τη σοσιαλιστή δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία θα πάρει τον λόγο αύριο το πρωί, ενώ ο Πάπας θα επισκεφθεί το συνέδριο το απόγευμα. Θα ξαναβρεί εκεί τον δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος τον είχε υποδεχθεί τον Απρίλιο, στο ταξίδι του ποντίφηκα για να συναντήσει από κοντά τους πρόσφυγες που έφταναν με κίνδυνο της ζωής τους στο ακριτικό νησί.

ADVERTISING

SHARE: