Α. Νταβούτογλου: Ο λαός απέρριψε το προεδρικό σύστημα

Α. Νταβούτογλου: Ο λαός απέρριψε το προεδρικό σύστημα

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, τονίζοντας πως "ο λαός δεν ενέκρινε το προεδρικό σύστημα" που επιδίωκε η κυβέρνηση Ερντογάν

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα του ή από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο Νταβούτογλου είπε πως "εμείς θέσαμε θέμα προεδρικού συστήματος, αλλά ο λαός δεν το ενέκρινε. Τώρα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα εντός κοινοβουλευτικού συστήματος. Όταν θα λάβω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα προβώ στα αναγκαία βήματα κι αν αποτύχω θα επιστρέψω την εντολή στον Πρόεδρο Ερντογάν. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή στον κ. Κιλιτσντάρογλου ή σε άλλους ηγέτες. Αυτό πρέπει να προχωρήσει".

"Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνασπισμού επειδή τις θεωρούμε χάσιμο χρόνου, αλλά ο λαός προτίμησε την κυβέρνηση συνασπισμού" είπε και τόνισε πως τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης "από την πρώτη στιγμή έκλεισαν την πόρτα για κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα μας".

"Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ευκαιρία να θέσουμε το σύστημα σε τροχιά" είπε και έκανε λόγο για μια "νέα αρχή".

Επί της ουσίας τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε διαδικασία εσωκομματικών διαβουλεύσεων. Κανένα από αυτά δεν έχει ανοίξει προς το παρόν όλα τα χαρτιά του. Η διαδικασία με τις εντολές θα ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, τη σύγκληση της εθνοσυνέλευσης και την εκλογή του προεδρείου της τελευταίας. Γεγονός που δίνει στα κόμματα περιθώριο χρόνου. Κι αυτό επειδή η εθνοσυνέλευση αναμένεται να συγκληθεί σε σώμα μετά από περίπου δέκα μέρες, ενώ το προεδρείο θα εκλεγεί στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: