Αφγανιστάν: Τη Ρωσία πίσω από τους Ταλιμπάν βλέπουν οι ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Τη Ρωσία πίσω από τους Ταλιμπάν βλέπουν οι ΗΠΑ
U.S. Defense Secretary James Mattis , right, and U.S. Army General John Nicholson, left, commander of U.S. Forces Afghanistan, hold a news conference at Resolute Support headquarters in Kabul, Afghanistan, Monday, April 24, 2017. Mattis arrived unannounced in Afghanistan to assess America's longest war as the Trump administration weighs sending more U.S. troops. (Jonathan Ernst/Pool Photo via AP) AP

Ο Αμερικανός στρατηγός Νίκολσον «δεν διαψεύδει» ότι η Ρωσία προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις που επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Καμπούλ ως υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ

Ο διοικητής των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε σήμερα ότι «δεν διαψεύδει» δημοσιεύματα κατά τα οποία η Ρωσία προσφέρει υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων και όπλων, στους Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον έκανε τη δήλωση αυτή στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Εδώ και καιρό Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται για αυτή που ο Νίκολσον έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «βλαβερή επιρροή» της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Αλλά η σημερινή δήλωση του στρατηγού ουσιαστικά εξακοντίζει την κατηγορία προς τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία η Ρωσία προσφέρει ένα φάσμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και οπλισμού, ο Νίκολσον απάντησε «όχι, δεν το διαψεύδω αυτό».

Η Ρωσία επικρίνει τις ΗΠΑ για τους χειρισμούς τους στο Αφγανιστάν, όπου ο σοβιετικός στρατός ενεπλάκη τη δεκαετία του 1980 σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι παρέχει οποιαδήποτε υλική ή οικονομική βοήθεια στους ισλαμιστές αντάρτες. Λέει πως διατηρεί επαφές με κάποια στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να ασκεί πίεση για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ένας ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν στοιχεία για το ότι η Ρωσία προσφέρει υποστήριξη, με χρήματα και όπλα όπως για παράδειγμα πολυβόλα, στους Ταλιμπάν και η ροή του οπλισμού έχει επιταχυνθεί μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

Ο Μάτις, που επισκέφθηκε το Αφγανιστάν για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως εάν «όπλα διοχετεύονται εδώ από κάποια ξένη χώρα», αυτό γίνεται «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Μάτις είχε αποφύγει την ερώτηση εάν η βοήθεια που φέρεται κατά την Ουάσινγκτον να δίνει η Μόσχα στους Ταλιμπάν συμπεριλαμβάνει και όπλα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα