Άγκυρα: Το προφίλ του Ρώσου πρέσβη που δολοφονήθηκε

default image

Η διπλωματική πορεία του Ρώσου διπλωμάτη που δέχτηκε την επίθεση σε έκθεση ζωγραφικής στην τουρκική πρωτεύουσα. Ποιος ο ρόλος τους στις διεργασίες αναθέρμανσης των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η ένοπλη επίθεση και δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, το βράδυ της Δευτέρας. Η επίθεση συνδέεται με τις επιχειρήσεις Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, καθώς φαίνεται πως ο δράστης φώναξε “για το Χαλέπι” πριν πυροβολήσει τον  Καρλόφ Αντρέι Τζεναντβγεβιτες.

Ο θάνατος του πρέσβη επιβεβαιώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και στην συνέχεια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ενημέρωσε για την δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο Καρλόφ Αντρέι Τζεναντβγεβιτς γεννήθηκε στη Μόσχα το 1954 και αποφοίτησε επί σοβιετικού καθεστώτος από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, στο τμήμα των Διεθνών Σχέσεων. Το 1992, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διπλωματική Ακαδημία.

Ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία το 1976, εργαζόμενος σε σειρά από πόστα στο υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας και λαμβάνοντας μέρος σε αναρίθμητες αποστολές στο εξωτερικό. Υπήρξε επί σειρά ετών πρέσβης στο Βόρεια Κορέα. Το 2007 ανέλαβε γενικός διευθυντής προξενικών υποθέσεων, ως και το 2013 οπότε και του ανατέθηκε το πόστο του πρέσβη της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Τουρκία.

Σκηνές από τη σύζυγο του Ρώσου πρέσβη σοκαρισμένη, αμέσως μετά την επίθεση:

Ο πρέσβης είχε κληθεί από την τουρκική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2015, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας, ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους που προκάλεσε έντονες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Καρλόβ απεδέχθη αίτημα του προέδρου Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να παρευρεθεί σε δείπνο, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένας τρόπος επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Ο Ρώσος διπλωμάτης είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα