Αιματηρή έκρηξη κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τουρκία

default image

Η προεκλογική συγκέντρωση του σημαντικότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, HDP, επισκιάστηκε από την έκρηξη ενός ηλεκτρικού μετασχηματιστή. Νεκροί και τραυματίες

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν από την έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην πόλη Ντιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μεμέτ Μουεζίνογλου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η έκρηξη στο Ντιάρμπακιρ, λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του HDP ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, δεν οφειλόταν σε βλάβη μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

“Τα πρώτα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκρηξη δεν σημειώθηκε στον μετασχηματιστή τάσης”, είπε ο Γιλντίζ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Η συγκέντρωση ακυρώθηκε, ο Ντεμίρτας δεν εκφώνησε την ομιλία του, ενώ σε δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. “Οι αντίπαλοί μας θέλουν να προκαλέσουν χάος”, τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. “Θα εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για έκρηξη (η οποία οφείλεται σε βλάβη) μετασχηματιστή, για μια επίθεση ή πρόκληση”, τόνισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK στη Γκαζιαντέπ.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

Προχθές Τετάρτη ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με τα χρώματα και το έμβλημα του κόμματος έπεσε νεκρός στο Μπινγκιόλ από πυρά αγνώστων, ενώ τον περασμένο μήνα, εξερράγησαν δύο βόμβες με στόχο τα κεντρικά γραφεία του HDP στα Άδανα και στη Μερσίνη, στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί πολίτες.

Το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει το HDP στις μεθαυριανές εκλογές θεωρείται κρίσιμο για τους πάντες. Εάν καταφέρει να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνική κλίμακα και μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το HDP θα μπορούσε να στερήσει από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται για να προχωρήσει στη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας και να μετατραπεί, όπως θέλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ψύχραιμοι διαβεβαιώνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας βλάβης σε μετασχηματιστή.

Ωστόσο αστυνομικοί έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διαμαρτύρονταν για την έκρηξη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις πολιτικές συγκεντρώσεις του HDP, καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες Πέμπτη είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην Ερζουρούμ ανάμεσα σε εθνικιστές και υποστηρικτές του HDP, και πάλι σε ομιλία του Ντεμίρτας.

Στην ομιλία του ο Ντεμίρτας είπε ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών έχει γίνει στόχος 70 και πλέον βίαιων επιθέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα