Ακιντζί: Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο

Ακιντζί: Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο
Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci meets with uropean Commission President Jean-Claude Juncker at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium on Apr. 5, 2017 / T - 5 , 2017 Sooc

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη ανοίγοντας τα χαρτιά του για όλα τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού αλλά και των ενεργειακών ζητημάτων

Την ανάγκη για μια «ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε μεταξύ άλλων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στα κατεχόμενα. Παράλληλα, σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία κοινής επιτροπής μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό ο τουρκοκύπριος ηγέτης επέρριψε μαξιμαλιστικές θέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για λύση της προηγούμενης περιόδου. Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο και όπως δεν έφερε την ευθύνη το 2004, δεν φέρει την ευθύνη ούτε και σήμερα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λύσης “δύο κρατών” εντός της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα ρωτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι σκέφτεται για το θέμα της λύσης των “δύο κρατών”. Όπως τόνισε, εδώ υπάρχουν δύο κοινότητες, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος. «Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ό,τι κάνουμε θα είναι κατόπιν διαλόγου και συμφωνίας» πρόσθεσε. Υπογράμμισε πάντως ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος.

Φυσικό αέριο

Σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε και πάλι για συνεκμετάλλευση, υποστηρίζοντας ότι κανένας, ούτε και η ΕΝΙ, δεν αμφισβήτησε τα δικαιώματα των Τ/κ  και ότι αν η ε/κ πλευρά απευθυνόταν με θετικό τρόπο στους Τ/κ και στην Τουρκία το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

«Η πιο φτηνή λύση για μεταφορά του αερίου στη Δύση είναι η Τουρκία» είπε και πρόσθεσε  ότι εντούτοις οι Ε/κ επιχειρούν να το στείλουν το αέριο μέσω Αιγύπτου ή  Ελλάδας.

Επίσης, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της τουτρκοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «όπου είναι αυτοί θα είμαστε και εμείς. Έτσι θα συνεχιστεί από δω και πέρα. Έτσι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκία».  Όπως είπε, εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τουρκοκύπριοι, θα χάσουν και οι Ελληνοκύπριοι καθώς «δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, σχετικά με τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών το ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην ιταλική πρωτεύουσα ο Ακιντζί έκανε λόγο για σημαντικές επαφές που δεν περιορίστηκαν με συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΝΙ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα