Αλλάζουν στάση για το Brexit οι Εργατικοί: Η χώρα να παραμείνει στην ενιαία αγορά

A pro-remain supporter of Britain staying in the EU, wears an EU flag mask whilst taking part in a protest to coincide with politicians returning to work after the summer recess, outside the Houses of Parliament in London, Tuesday, Sept. 5, 2017. Britain's chief Brexit negotiator will face questions from lawmakers returning from summer recess Tuesday as the government plans to "intensify" talks with the European Union. (AP Photo/Matt Dunham)
A pro-remain supporter of Britain staying in the EU, wears an EU flag mask whilst taking part in a protest to coincide with politicians returning to work after the summer recess, outside the Houses of Parliament in London, Tuesday, Sept. 5, 2017. Britain's chief Brexit negotiator will face questions from lawmakers returning from summer recess Tuesday as the government plans to "intensify" talks with the European Union. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Έπειτα από μήνες επιμονής του σε μια θέση που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των κυβερνώντων Τόρις για ένα "καθαρό διαζύγιο" με την ΕΕ, οι Εργατικοί άλλαξαν στάση

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit και θα δώσει τέλος στο "καταστροφικό Brexit" της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανακοίνωσαν σήμερα πολλοί βουλευτές του.

Βουλευτές των Εργατικών και ηγέτες των συνδικάτων έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον αρχηγό τους Τζέρεμι Κόρμπιν ζητώντας του να πάει "πιο πέρα" από τη σημερινή του στάση και να ασκήσει πίεση για τη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά στη διάρκεια της όποιας μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Έπειτα από μήνες επιμονής του σε μια θέση που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των κυβερνώντων Τόρις για ένα "καθαρό διαζύγιο" με την ΕΕ, οι Εργατικοί άλλαξαν στάση τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι αν αναλάβουν την εξουσία θα ασκήσουν πίεση για να έχει η χώρα πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί και μετά.

"Εχουμε παρακολουθήσει με απογοήτευση τον τρόπο που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να δικαιολογήσει μια ακραία προσέγγιση του Brexit", αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Observer.

"Επομένως, στο συνέδριό μας αυτή την εβδομάδα, οι Εργατικοί θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση...".

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει ότι ετοιμάζεται να κυβερνήσει, δήλωσε στο BBC ότι λαμβάνει υπόψη του τα μέλη του κόμματός του που θέλουν να διατηρήσουν τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την ΕΕ αλλά δεν διευκρίνισε αν θα αλλάξει την πολιτική του κόμματος.

Αντίθετα, είπε ότι θεωρεί πως μια μεταβατική περίοδος με πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται και παρείχε στήριξη στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές των Εργατικών εξαπολύουν επίθεση στους Τόρις για την "καταστροφική τους δέσμευση να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση σε δεκάδες χιλιάδες".

"Οι Εργατικοί θα πρέπει να είναι σαφείς: δεν ευθύνονται οι μετανάστες για τις μειώσεις μισθών, την εργασιακή ανασφάλεια, την ακατάλληλη στέγαση και τις κατάκοπες δημόσιες υπηρεσίες", αναφέρει η επιστολή.

ADVERTISING

SHARE: