Αμερικανοί πρόεδροι που ήταν μέλη της πιο ισχυρής μυστικής αδελφότητας στον κόσμο

Αμερικανοί πρόεδροι που ήταν μέλη της πιο ισχυρής μυστικής αδελφότητας στον κόσμο
A bust of George Washington, is seen during a photo-op ahead of an auction in Sotheby's auction house in central London, Friday July 3, 2009. People looking for a keepsake to mark America's Independence Day might consider a rare bust of George Washington being auctioned by Sotheby's in London. The bust comes from the workshop of 18th-Century master sculptor Jean-Antoine Houdon of France and will be sold on July 9. It is one of a series of famous busts of Washington produced after Houdon was commissioned by the US Congress and the Virginia Legislature to produce a life-sculpture of Washington. Officials expect the bust to be sold for more than 300,000 pounds (490,000 US dollars). (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις μασονικές στοές των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Washington ως τα μέσα του 20ου αιώνα

Σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών προέδρων ήταν Μασόνοι. Μια στατιστική η οποία μπορεί να αποτελεί τροφή για μια σειρά από θεωρίες συνομωσίας.

Οι μασονικές στοές βασικά λειτουργούν ως ένας συνδυασμός κέντρων κοινωνικοποίησης, μυστικών κοινωνιών και οργανισμών αγαθοεργιών. Η ύπαρξή τους χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ οι ίδιοι εντοπίζουν τις ρίζες τους από την εποχή του Ναού του Σολομώντος.

Σήμερα η διαδικασία που ακολουθείται για να γίνει κάποιος μέλος περιλαμβάνει τη μύησή τους ως μαθητευόμενοι, το πέρασμά τους στη φάση του εν δυνάμει μέλους και στην πλήρη αναγνώρισή τους ως κανονικό μέλος.

Η γενική εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο για την αδελφότητα αυτή εμπλέκει μέσα της πολλούς μύθους για μυστικιστικές τελετές και άλλους είδους αρχέγονες λατρείες όπου προκαλούν ακόμη και φόβο. Όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο κοινά, ειδικά στις ΗΠΑ.

Ας δούμε όμως τις ιστορίες πίσω από τον μύθο των προέδρων που ασπάστηκαν στον λεγόμενο ελευθεροτεκτονισμό.

George Washington

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ έμελλε να αποτελέσει και τον πρώτο μασόνο που ανήλθε στην εξουσία της χώρας. Είχε γίνει μέλος στην ηλικία των 20 ετών και διατήρησε επαφές με τους «αδελφούς» του για το υπόλοιπο της ζωής του.

James Monroe

 

Έγινε μέλος της αδελφότητας το 1776, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο πέμπτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ άφησε το κολέγιο να για πολεμήσει στην επανάσταση και παραλίγο να χάσει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης. Μετά τον τραυματισμό του επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε νομικά.

Andrew Jackson

 

Η ανάδειξή του ως Μασόνου αποτέλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα στην εποχή του. Κι αυτό διότι είχε απέναντί του το πρώτο ανεξάρτητο κόμμα της εποχής όπου η ονομασία του τα έλεγε όλα: Το κόμμα των Αντι-Μασόνων. Η παράταξη αυτή ιδρύθηκε το 1826 επειδή κατηγορούσαν τους μασόνους για μια απαγωγή στη Νέα Υόρκη ενός ατόμου ο οποίος απειλούσε να τους αποκαλύψει. Στην πραγματικότητα, βασικός σκοπός τους ήταν να πλήξουν τον Jackson ο οποίος δεν ήταν απλό μέλος αλλά ηγετικό στέλεχος.

(Φωτογραφία: AP / Lefteris Pitarakis)

Δείτε τους υπόλοιπους στο Fortunegreece.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα