Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν είναι χωριό σας

Εκδήλωση της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων και Αιχμαλώτων από την τουρκική εισβολή του 1974 την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΝίκουΑναστασιάδη και του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Εκδήλωση της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων και Αιχμαλώτων από την τουρκική εισβολή του 1974 την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΝίκουΑναστασιάδη και του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Για Έλληνες επισκέπτες στην Κύπρο οι οποίοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (Vid)

Για αποσπασματική κινδυνολογία κατηγόρησε κάποιους από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσαφηνίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις του δεν αφορούν την Ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή "Χωρίς περιστροφές" του ΣΙΓΜΑ, ανέφερε: "Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή" και πρόσθεσε: "Ο πατριωτισμός καθέδρας δεν χρειάζεται, έχουμε βιώσει και πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό".

Σημειώνεται πως νωρίτερα, σήμερα ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του, αφιερωμένη στα παιδιά στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η Κύπρος έδωσε για χρόνια μάχες ώστε "η Τουρκία να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο θα γίνει τον Γενάρη στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης". Πρόσθεσε, μάλιστα ότι "μεταβαίνουμε καλά προετοιμασμένοι και καθορίζουμε προτάσεις, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση".

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου Μελετών “Τάσσος Παπαδόπουλος”, κ. Χρύση Παντελίδη ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: “Κύριε Αναστασιάδη, είναι "ελλαδίτες επισκέπτες" που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό όταν χρειαστεί... ” .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υπογράμμισε ότι δίχασε τους Ελληνοκύπριους. Τώρα επιχειρεί να να διχάσει Ελληνοκύπριους με Ελλαδίτες”.

Ποτάμι: Η Κυπριακή ηγεσία έχει ανάγκη από στήριξη και όχι υπονόμευση

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, το όποιο χαρακτηρίζει ως δικαιολογημένη την στάση του κ. Αναστασιάδη. Όπως αναφέρει: “Tη στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και θα έπρεπε οι Ελληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να είναι ενωμένοι, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τορπιλίζει την εθνική ενότητα και υπονομεύει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση. Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου προσπάθησε να δώσει μαθήματα πατριωτισμού στους Κυπρίους, υποδεικνύοντας τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Η απαράδεκτη αυτή στάση προκάλεσε τη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος τόνισε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή. Ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθέδρας»” και καταλήγει σημειώνοντας:

“Τέτοιες ενέργειες είναι ολέθριες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει αυτή τη συμπεριφορά. Διαφορετικά θα προσυπογράφει ο ίδιος αυτή την εθνικά επιζήμια στάση. Η Κυπριακή ηγεσία έχει ανάγκη από στήριξη κι όχι από υπονόμευση”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό

ADVERTISING

SHARE: