Αναστασιάδης: Η Κύπρος πέτυχε τους στόχους της

default image

"Η συμφωνία ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος

Με την τελική συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε τους στόχους της, δήλωσε την Παρασκευή ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «η συμφωνία ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας, μετά την επιτυχή έξοδό μας από το μνημόνιο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συλλογική προσπάθεια».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες, όπως είπε, Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι καλά γνωστό, πρόσθεσε, πως η σημερινή συμφωνία είναι το προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας», ανέφερε.

Παρά ταύτα, σημείωσε, «είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας, που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η δική μας συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίων, που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Στην εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές κάποιων από τους εταίρους μας, συνέχισε, «αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας πως η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπον με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου, δεν ήταν νοητό να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για κατάληξη ή μη σε συμφωνία στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι θέσεις της χώρας του συνάντησαν την κατανόηση των εταίρων και εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι:

– Πρώτον, παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκάλεσε η στάση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, «τασσόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τις κατά καιρούς αποφάσεις του Συμβουλίου».

– Δεύτερον, θεωρούμε πως η υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα «θα ήταν έμπρακτη απόδειξη της ειλικρινούς προθέσεως της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ιδιαίτερα, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού του θέματος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Tουσκ και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για «την σταθερή στήριξή του στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας, που κατά κύριο λόγο στόχο έχει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η Ελλάδα αντιμετωπίζει λόγω της προσφυγικής κρίσης».

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Γάλλο ομόλογο του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα