Αναβρασμός στη Μόσχα για την νέα υποψήφια πρόεδρο – Δεν ανησυχεί το Κρεμλίνο

Αναβρασμός στη Μόσχα για την νέα υποψήφια πρόεδρο – Δεν ανησυχεί το Κρεμλίνο
Russian socialite and TV host turned opposition activist Ksenia Sobchak, center, daughter of the late St. Petersburg mayor, Anatoly Sobchak, and opposition leader Ilya Yashin, left, leave the suburb train from Moscow to Khimki, Saturday Oct. 6, 2012, to support environmental activist and Khimki mayoral candidate Yevgenia Chirikova. Chirikova's campaign to lead the booming town of Khimki is seen as a test of the elect ability of the opposition and a sign of whether President Vladimir Putin is willing to tolerate dissent outside of the confines of the capital. The Kremlin has marginalised opposition figures, limiting access to media and painting them as big-city malcontents out of touch with the concerns of ordinary Russians. (AP Photo/Sergey Ponomarev) AP Photo/Sergey Ponomarev

Η Ξένια Σαμπτσάκ, με την υποψηφιότητα της, προκαλεί ταραχή στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, όχι όμως και στο Κρεμλίνο

Η ηλικίας 35 ετών διάσημη Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σαμπτσάκ, με το που ανακοίνωσε την απόφαση της να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, σχολίων, εκτιμήσεων, αλλά και σφοδρών επιθέσεων από τους υποψήφιους αντιπάλους της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και έναν έντονο διάλογο στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη ουσία όμως όλες αυτές οι αντιδράσεις, πολλές από τις οποίες είναι έντονα επικριτικές αποτελούν μια ένδειξη της κοινωνικής δυναμικής που υπάρχει στην χώρα, αλλά κι ένα τεστ για τις πολιτικές διαθέσεις του κόσμου και για το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντιμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Σαμπτσάκ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα και την άποψη αυτή συμμερίστηκε και η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλλα Πανφίλοβα. Η στάση αυτή του Κρεμλίνου, όπως και τα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά το παρελθόν, που υποστήριζαν ότι το Κρεμλίνο δεν θα ήταν αντίθετο στην υποψηφιότητα της Σαμπτσάκ, αλλά και η πρόσφατη συνάντηση που είχε η ίδια με τον πρόεδρο Πούτιν, στην οποία του ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η υποψηφιότητα της Σαμπτσάκ, ήταν μια υποψηφιότητα που «μαγειρεύτηκε» από τα επιτελεία του Κρεμλίνου.

Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ερώτημα που τέθηκε αν το Κρεμλίνο βοηθάει τη εν δυνάμει υποψήφια στην προεκλογική της εκστρατεία, απάντησε ότι το Κρεμλίνο δεν ασχολείται με την προετοιμασία της προεκλογικής εκστρατείας της Σαμπτσάκ. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δεν απέρριψε τον ισχυρισμό της Σαμπτσάκ ότι ο πρόεδρος Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του (στη οποία του ανακοίνωσε την απόφαση της να θέσει υποψηφιότητα) είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του. Αρκέσθηκε να πει ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.

Ενώ όμως το Κρεμλίνο, φαίνεται να θεωρεί φυσιολογική την υποψηφιότητα της Σαμπτσάκ, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Νικολάι Μπουλάγιεφ, εκφράζοντας όπως δήλωσε ο ίδιος την προσωπική του άποψη, δήλωσε ότι «το σύνθημα «εναντίον όλων» (που είναι το σύνθημα της Σαμπτσάκ) στα ψηφοδέλτια δεν είναι εντελώς σωστό».

Ωστόσο αν το Κρεμλίνο, εμφανίζεται να τηρεί τις αποστάσεις ως προς την υποψηφιότητα της Σαμπτσάκ, δεν έπραξε το ίδιο και ο ηγέτης του εθνικιστικού Λαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλαντίμιρ Ζηρινόφσκι, ο οποίος εκτός του ότι την χαρακτήρισε ως «βαλτή υποψήφια», που δεν έχει γνώσεις από την δημόσια διοίκηση και καμία πείρα και συνεπώς είναι επικίνδυνη, προέβλεψε ότι δεν θα την ψηφίσει κανείς.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος θεώρησε «ντροπή» το γεγονός να θέτει υποψηφιότητα η Ξένια Σαμπτσάκ, προειδοποιώντας το εκλογικό σώμα ότι με την υποψηφιότητα της οι εκλογές μπορούν να μετατραπούν σε «τραγέλαφο».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Σαμπτσάκ, το Ινστιτούτο VICIOM (Ρωσικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης) εκτίμησε κατά της υποψηφιότητας της Σαμπτσάκ τάσσεται το 60% των Ρώσων. Σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο, το 95% των Ρώσων γνωρίζει την Σαμπτσάκ, αλλά όπως επισημαίνει η εφημερίδα Vedomsoti τα στοιχεία αυτά που αφορούν την δημοτικότητα της Σαμπτσάκ καταγράφηκαν κατά την δημοσκόπηση του 2015 αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία αυτά, του 2015 το 72% «γνωρίζει καλά» την δραστηριότητα της, το 23% «κάτι έχει ακούσει» για τη δραστηριότητα της. Το 2012 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 57% και 35%.

Παράλληλα, το 2015 το 60% των Ρώσων την αντιμετώπιζε «μάλλον αρνητικά» και το 21% «μάλλον θετικά» Το 2012, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51% και 23%.

Ανεξάρτητα όμως από τις δημοσκοπήσεις αυτές, οι επόμενες δημοσκοπήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι ενδεχομένως πιο ενδεικτικές για την δημοτικότητα της δημοφιλούς τηλεπαρουσιάστριας, η οποία με την απόφαση της κατάφερε να προκαλέσει ταραχή στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, όχι όμως και στο Κρεμλίνο, που συμπεριφέρεται σαν τον «Ήρεμο Ντόν».

Πηγές: ΤASS, Ria Novosti, vedomοsti.ru,/AP Photo/Sergey Ponomarev

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα