Αντιδρούν οι συγγενείς της Κάλο στην κυκλοφορία της Barbie-Frida

Αντιδρούν οι συγγενείς της Κάλο στην κυκλοφορία της Barbie-Frida
Σπουδαίες γυναίκες πήραν την μορφή της Barbie

Η mattel αποφάσισε να λανσάρει μια σειρά από κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες για να προσφέρει αληθινά πρότυπα τη νέα γενιά. Ωστόσο η εγγονή της Μεξικανής ζωγράφου έχει διαφορετική άποψη

Διαφωνίες και δημόσιες αντιπαραθέσεις προκάλεσε η νέα σειρά της mattel, που αποφάσισε να λανσάρει κούκλες barbie, με το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά επιφανών γυναικών από όλο τον κόσμο. Το εγχείρημα με τίτλο Barbie – role models είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά, με τα επιτεύγματα αληθινών γυναικών. Ανάμεσα στις κούκλες ξεχώρισε όπως είναι φυσικό, εκείνη της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο. Μια επιλογή ωστόσο που προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών της καλλιτέχνιδος που πέθανε το 1954.

Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια ισχυρίζεται πως δεν έδωσε ποτέ την άδεια στην εταιρία προκειμένου να κατασκευάσει την κούκλα με τα χαρακτηριστικά της καλλιτέχνιδος. Ωστόσο, η εταιρία Frida Kahlo Corporations που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της καλλιτέχνιδος.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εμπορικές δραστηριότητες γύρω από το όνομα της Φρίντα Κάλο, προκάλεσαν την αντίδραση των απογόνων της. “Η κα. Μάρα Ρομέο, ανιψιά της Φρίντα Κάλο, είναι η μόνη ιδιοκτήτης των δικαιωμάτων της εικόνας της μοναδικής Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια.

Όπως σημείωσε η ίδια η Ρομέο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το πρόβλημα δεν αφορά στα δικαιώματα της εικόνας. “Θα ήθελα η κούκλα να έχει περισσότερα στοιχεία από την Φρίντα κι όχι αυτά τα ανοιχτόχρωμα μάτια” σχολίασε. Ωστόσο η εταιρία mattel ισχυρίζεται πως εργάστηκε με την εταιρία που διαθέτει νόμιμα τα δικαιώματα της Κάλο, προκειμένου να σχεδιάσει και να παράγει τις κούκλες. 

ΠΗΓΗ BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα