Απαγγελία κατηγοριών στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας ζητά ο γενικός εισαγγελέας

Απαγγελία κατηγοριών στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας ζητά ο γενικός εισαγγελέας
Catalan President Carles Puigdemont attends a parliamentary session at the Catalan parliament in Barcelona, Spain, Thursday, Oct. 26, 2017. The leader of Spain's secession-minded Catalonia region says he has decided against calling a parliamentary election that might have defused tension with the Spanish government. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ζητά επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζητά την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. Ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που αποπέμφθηκε, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την περασμένη Παρασκευή, κάλεσε το Σάββατο τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αφού και πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας, οι αρχές είχαν κινηθεί κατά αυτονομιστών ηγετών. Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου συνελήφθησαν ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Την ίδια ώρα η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη, με συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της απόσχισης απ’ την Ισπανία. Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα