Απαισιοδοξία Τσαβούσογλου για τις σχέσεις με την ΕΕ – Δυσφορία για τα εμπόδια των ΗΠΑ στα F-35

Απαισιοδοξία Τσαβούσογλου για τις σχέσεις με την ΕΕ – Δυσφορία για τα εμπόδια των ΗΠΑ στα F-35
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου Eurokinissi

Η Αυστρία αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ από τον Ιούλιο με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να μην έχει υψηλές προσδοκίες - Θα θέσει ωστόσο το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία δεν πιστεύει ότι θα γίνουν θετικά βήματα με την ΕΕ όσο η Αυστρία θα βρίσκεται φέτος στην προεδρία της, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια δήλωση που αντανακλά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Βιένης.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV ότι δεν αναμένει θετικά βήματα για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών προσπαθειών της Τουρκίας, αλλά θα συζητήσει την απελευθέρωση της βίζας με τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο από τον Ιούλιο, κάτι το οποίο θα της προσφέρει έναν ισχυρό λόγο στην ατζέντα των πολλών συνόδων που γίνονται μεταξύ των χωρών μελών.

Η Βιένη έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να υπάρξει μια στροφή προς την πρόληψη των αφίξεων κι άλλων μεταναστευτικών κυμάτων.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα κόψει τους εμπορικούς της δεσμούς με το Ιράν κατ’εντολή άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από άλλες χώρες να σταματήσουν όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου απο τον Νοέμβριο.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πέρυσι ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τον όγκο των ετήσιων εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από 10 που είναι σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις πιέσεις του για να σταματήσει η χρηματοδότηση του Ιράν.

Τέλος, αναφορικά με τα F-35 ο κ.Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσφορία του σχετικά με το θέμα της παράδοσης των F-35 εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν προβλήματα με την παράδοση των αεροσκαφών στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα