Απειλές Ερντογάν: Οι Κούρδοι θα πληρώσουν το τίμημα της ανεξαρτησίας

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a news conference after the talks with Russian President Vladimir Putin in Ankara, Turkey, Thursday, Sept. 28, 2017. Russian President Vladimir Putin is Ankara for talks with Erdogan on developments in Iraq and Syria, and Turkey's decision to purchase a Russian-made missile defense system. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a news conference after the talks with Russian President Vladimir Putin in Ankara, Turkey, Thursday, Sept. 28, 2017. Russian President Vladimir Putin is Ankara for talks with Erdogan on developments in Iraq and Syria, and Turkey's decision to purchase a Russian-made missile defense system. (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Οι κουρδικές αρχές στο Ιράκ θα πληρώσουν το τίμημα για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας, διεμήνυσε ο σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τόσο η Τουρκία όσο και η πλειοψηφία των ξένων δυνάμεων στην περιοχή ήταν αντίθετες με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος των Κούρδων του Βορείου Ιράκ για ανεξαρτησία.

Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ υποστήριξαν μαζικά την ανεξαρτησία τους, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.

Οι γειτονικές του Ιράκ, χώρες, είχαν προειδοποιήσει ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει τάσεις απόσχισης των Κούρδων εντός των συνόρων τους, πυροδοτώντας νέες διαμάχες. “Δεν συγκροτούν ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά ανοίγουν μία πληγή στην περιοχή, γυρνώντας το μαχαίρι μέσα σε αυτή,” είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) στην πόλη Θεοδοσιούπολη, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ παραμένει τεταμένη ενώ με γοργούς ρυθμούς εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ερμπίλ και τα περίχωρα, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, εγκαταλείπουν την περιοχή εν όψει της έναρξης απαγόρευσης διεθνών πτήσεων προς το αεροδρόμιο της πόλης. Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια μέχρι νεωτέρας για λόγους ασφαλείας, δηλώνουν εργαζόμενοι που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προσφέρθηκε στα μέσα της εβδομάδας να αρχίσει συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για την τοποθέτηση Ιρακινών παρατηρητών στα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν με στόχο να αποκλιμακωθεί η κρίση που πυροδότησε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, μετέδωσε το κουρδικό κανάλι Rudaw.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιράκ: Σε ισχύ η απαγόρευση πτήσεων προς τις πόλεις του αυτόνομου Κουρδιστάν

DW: Κρίσιμη η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ

Ιράκ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλούν οι Κούρδοι

ADVERTISING

SHARE: