Από τη Τζαμάικα στην Κένυα και το δημοψήφισμα του Σουλτς

Από τη Τζαμάικα στην Κένυα και το δημοψήφισμα του Σουλτς
Social Democratic Party, SPD, leader Martin Schulz laughs after the first projection of the Lower Saxony state elections in Berlin, Sunday, Oct. 15, 2017. Beside him are German Families Minister Katarina Barley, second left, and SPD faction leader Andrea Nahles, right. The center-left Social Democrats are projected to win a vote in Germanys northern state of Lower Saxony. Initial projections by public broadcaster ARD put the Social Democrats of governor Stephan Weil ahead with 37.5 percent of the vote, ahead of Chancellor Angela Merkels Christian Democrats with 35 percent. (Kay Nietfeld/dpa via AP) AP

Εν μέσω πιέσεων να συνεργαστεί με τη CDU, ο πρόεδρος της SDP θα πάει στη συνάντηση που ζήτησε ο Στάινμαγιερ, αλλά εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό, θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Το νέο σενάριο συνεργασίας SDP- CDU- Πράσινων

Στρίβειν δια του αρραβώνος α λα γερμανικά: Ενώ οι πιέσεις προκειμένου να συνεργαστεί η SPD με την CDU αυξάνονται, ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι θα εισακούσει την έκκληση του Προέδρου της δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ για συνάντηση κορυφής με την Άνγκελα Μέρκελ και το Χορστ Ζέεχοφερ της CSU την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισε όμως ότι εάν οι συζητήσεις οδηγήσουν σε συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση συνεργασίας, με οποιαδήποτε σύνθεση, θα ψηφίσουν τα μέλη της SPD εάν συμφωνούν ή όχι.

Ο Σουλτς, γύρω από τον οποίο ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά και σε εσωκομματικό επίπεδο, έχει προφανώς υπόψη του τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πλειοψηφία της βάσης του κόμματος να λέει “nein” σε μεγάλο συνασπισμό.

Την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων προτείνουν εν τω μεταξύ με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.

‘Οπως η “Τζαμάικα” ονομαζόταν έτσι από τα χρώματα των τριών κομμάτων που θα την απάρτιζαν, έτσι η “Κένυα” βαφτίστηκε έτσι από τους Γερμανούς επειδή τα χρώματα των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο), των Σοσιαλδημοκρατών (κόκκινο) και των Πρασίνων θυμίζουν τη σημαία της αφρικανικής χώρας.

Η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό.

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.

(Kay Nietfeld/dpa via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα