Απορρίφθηκε και πάλι το αίτημα Ασάνζ να αρθεί το ένταλμα σύλληψής του στη Βρετανία

Απορρίφθηκε και πάλι το αίτημα Ασάνζ να αρθεί το ένταλμα σύλληψής του στη Βρετανία

Αντιμέτωπος με σύλληψη αν βγει απ' την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να αρθεί το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του, πράγμα που σημαίνει ότι αν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο κινδυνεύει να συλληφθεί.

Την ακύρωση του εντάλματος είχαν ζητήσει οι συνήγοροι του Ασάνζ, με την αιτιολογία ότι “δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης”.

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ από τον Ιούνιο του 2012 βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατηγορούμενος για βιασμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Η υπόθεση βιασμού μπήκε στο αρχείο το 2017, προκαλώντας το αίτημα για άρση του εντάλματος από την υπεράσπιση του 46χρονου Αυστραλού. Επιπρόσθετα, η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ λόγω των συνθηκών εγκλεισμού του αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τη στάση του Κίτο. «Οι αποφάσεις που λαμβάνει ένα δικαστήριο έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις, όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την απόφασή μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε την προστασία μας στον Ασάνζ», τόνισε ο Μορένο κατά τη συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, που εξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, υπογράμμισε ότι δεσμεύθηκε «ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του» να προστατεύσει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, θεωρώντας ότι «κινδυνεύει η ζωή του»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα