Αποσύρεται ο Μουγκάμπε απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μετά την κατακραυγή

Zimbabwean President Robert Mugabe introduces his cabinet minister during his meeting with South African President Jacob Zuma at the Presidential Guesthouse in Pretoria, South Africa, Tuesday, Oct. 3, 2017. (AP Photo/Themba Hadebe)
Zimbabwean President Robert Mugabe introduces his cabinet minister during his meeting with South African President Jacob Zuma at the Presidential Guesthouse in Pretoria, South Africa, Tuesday, Oct. 3, 2017. (AP Photo/Themba Hadebe) AP

Ο διορισμός του προέδρου της Ζιμπάμπουε ως πρεσβευτή καλής θελήσεως του ΠΟΥ είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Την ακύρωση του διορισμού του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ως πρεσβευτή καλής θελήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Ανταχανόμ Γκεμπεγεσούς.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της υγείας, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, ειδικοί και ακτιβιστές κατήγγειλαν την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Ζιμπάμπουε υπό την προεδρία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατά τη διάρκεια των 37 χρόνων στην εξουσία του αυταρχικού και κατασταλτικού καθεστώτος του.

Ο Τέντρος Ανταχανόμ Γκεμπεγεσούς ανέλαβε τη διεύθυνση του ΠΟΥ τον Ιούλιο και είναι ο πρώτος Αφρικανός που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Στην ανακοίνωση με την οποία ακυρώνει τον διορισμό του Ρόμπερτ Μουγκάμπε εξηγεί ότι «άκουσε προσεκτικά» τις επικρίσεις και συνομίλησε με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Themba Hadebe

ADVERTISING

SHARE: