Αποτεφρώθηκε η σορός του αντιφρονούντα νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό

Αποτεφρώθηκε η σορός του αντιφρονούντα νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό
In this photo provided by the Shenyang Municipal Information Office, relatives stand next to the casket of jailed Nobel Peace Prize winner and Chinese dissident Liu Xiaobo during his funeral at a funeral parlor in Shenyang in northeastern China's Liaoning Province, Saturday, July 15, 2017. From left Liu Xiaoxuan, younger brother of Liu Xiaobo, Liu Xiaoguang, older brother of Liu Xiaobo, Liu Hui, younger brother of Liu Xia, and Liu Xia. (Shenyang Municipal Information Office via AP) AP

Η τέφρα του σκορπίστηκε στη θάλασσα. Ο Σιαομπό έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος του ήπατος

Το πτώμα του Κινέζου αντιφρονούντα και νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό αποτεφρώθηκε σήμερα το πρωί σε μια «απλή τελετή», ενώπιον της συζύγου του και συγγενών τους, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Η σορός του αντιφρονούντα αποτεφρώθηκε σε μια κλειστή οικογενειακή τελετή κατά «τη βούληση των μελών της οικογένειάς του» στη Σενγιάνγκ (βορειοανατολική Κίνα), όπου νοσηλευόταν ο Λιου Σιαομπό ως τον θάνατό του την Πέμπτη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ζιανγκ Τσινγκγιάνγκ, ένας εκπρόσωπος του δήμου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που διένειμαν οι αρχές εικονίζουν τη σύζυγό του, την ποιήτρια Λιου Σιά, με μαύρα γυαλιά, δακρυσμένη, πλάι στο πτώμα του συζύγου της, καθώς και συγγενείς να υποκλίνονται μπροστά στο λείψανο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί λευκά άνθη.

Η τέφρα του σκορπίστηκε στη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο αδελφός του  Σιαομπό.

Ο Λιου Σιαομπό, ο πρώτος Κινέζος νομπελίστας ειρήνης (2010), πέθανε την Πέμπτη από πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου στο ήπαρ που τον είχε προσβάλει, χωρίς οι αρχές να του επιτρέψουν να περάσει τις τελευταίες του ημέρες ελεύθερος ή να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία, κάτι που προκάλεσε σωρεία επικρίσεων εναντίον του Πεκίνου.

Συγγραφέας και καθηγητής, ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 και καταδικάστηκε έναν χρόνο αργότερα σε 11 χρόνια κάθειρξη για υπονομευτική δραστηριότητα. Η κινεζική κυβέρνηση τον κατηγορούσε κυρίως ότι συνέβαλε στη σύνταξη ενός μανιφέστου που μεταξύ άλλων απαιτούσε να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Μετά τον θάνατό του τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη σύζυγό του, η οποία παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό στενή παρακολούθηση από το 2010. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ εξέφρασε χθες Παρασκευή τη «βαθιά ανησυχία της» για αυτήν και κάλεσε την κυβέρνηση της Κίνας να της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Shenyang Municipal Information Office via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα