“Ας φάνε παντεσπάνι” – Ο Μακρόν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος για απόσταση μόλις 107χλμ

“Ας φάνε παντεσπάνι” – Ο Μακρόν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος για απόσταση μόλις 107χλμ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει από το Φάλκον 8X, το προεδρικό αεροσκάφος AP

Επιστράτευσε το Φάλκον του Ελιζέ για ένα ταξίδι που δεν υπερέβαινε σε απόσταση τα 107 χλμ - Ο πρόεδρος δεν είναι μια προσωπικότητα όπως όλος ο κόσμος, απαντά η γαλλική προεδρεία

Η περίφημη φράση της Μαρίας Αντουανέτας, τελευταίας βασίλισσας της γαλλικής βασιλικής οικογένειας, αν και δεν υιοθετείται από όλους τους ιστορικούς, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απόσταση που χώριζε τον λαό της Γαλλίας με την βασιλική αυλή την αυγή της επανάστασης. Στην επισήμανση πως ο λαός δεν έχει ψωμί, η γαλαζοαίματη απαντούσε “ας φάνε παντεσπάνι”. Σήμερα, 200 και πλέον χρόνια μετά, η γαλλική ελίτ κάθεται στο… προεδρικό μέγαρο με τη μία μέρα να παραγγέλνει πορσελάνες αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ και την άλλη “καβαλάει” το προεδρικό αεροσκάφος για ταξιδάκια της μιας ώρας, οδικώς.

Όπως διαβάζουμε στον γαλλικό Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε περιοδεία στη νότια Γαλλία, όπου έχει συναντήσεις και επαφές στο πλαίσιο των επερχόμενων εορτασμών για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια από τις επισκέψεις του, απαιτούνταν η μετακίνησή του από την πόλη Λα Ρος-συρ-Υών στην πόλη Ροσφόρτ που δεν απείχε περισσότερα από 107χλμ. Το επιτελείο του προέδρου ωστόσο, έκρινε πως η βέλτιστη διαδρομή για την μετακίνηση αυτή θα ήταν από αέρος. Έτσι, ο πρόεδρος Μακρόν μπήκε στο Φάλκον της γαλλικής προεδρίας και ταξίδεψε για ελάχιστα λεπτά, καλύπτοντας την ελάχιστη αυτή απόσταση.

Στην απορία της γαλλικής τηλεόρασης BFMtv που αναρωτιόταν αν υπήρχε άραγε άλλη, πιο συμβατική λύση για ένα τόσο σύντομο ταξίδι, το Ελιζέ απαντά κατηγορηματικά “όχι”. Όπως μάλιστα ισχυρίζονται από το περιβάλλον του Μακρόν, η επιλογή αυτή δεν ήταν απλά η πιο βολική και γρήγορη, αλλά και η πιο οικονομική, συνδυάζοντας παράλληλα το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Μάλιστα στην απάντηση της προεδρίας διαβάζουμε με έκπληξη: “Ο πρόεδρος δεν είναι μια προσωπικότητα όπως όλος ο κόσμος. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ασφάλειας και της διαχείρισης χρόνου”.

Αν θυμόμαστε καλά βέβαια, πριν την φράση που μάλλον θα γραφτεί στην ιστορία, ότι δηλαδή ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι όπως όλος ο κόσμος, η γαλλική δημοκρατία γέννησε το τρίπτυχο των αξιών του πολιτεύματος που έλεγε: “Ελευθερία, ισότητα, αδερφότητα”!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα