Αβραμόπουλος: Απειλή για την Ευρώπη όσοι εκμεταλλεύονται τα δημοψηφίσματα

Meeting of the Greek President Prokopis Pavlopoulos and Immigration Commissioner of Internal Affairs and Citizenship for the European Union, Dimitris Avramopoulos, in Athens, Nov. 25, 2016 /     ,      ,       ,  ,  , 25 , 2016
Meeting of the Greek President Prokopis Pavlopoulos and Immigration Commissioner of Internal Affairs and Citizenship for the European Union, Dimitris Avramopoulos, in Athens, Nov. 25, 2016 / , , , , , 25 , 2016 SOOC

"Το πρόβλημα με τα δημοψηφίσματα, που έχουν γίνει της μόδας στην Ευρώπη, είναι ότι τροφοδοτούν τον λαϊκισμό", επεσήμανε ο επίτροπος της ΕΕ μιλώντας στο CNN

«Το πρόβλημα με αυτά τα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει της μόδας στην Ευρώπη είναι ότι τροφοδοτούν τον λαϊκισμό. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός κερδίζουν έδαφος, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα δεν είναι ένα "όχι" προς την Ευρώπη, αλλά έχει να κάνει με εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας επεσήμανε πως η πραγματική απειλή δεν έρχεται από την αντίδραση των πολιτών, αλλά από εκείνους που εκμεταλλεύονται τα δημοψηφίσματα για να προωθούν τις αντι-ευρωπαϊκές τους ιδέες.

«Ως Ευρωπαίος, δεν μπορώ να φανταστώ ότι γενιά μου θα έχει την ευθύνη μελλοντικά για την καταστροφή της Ευρώπης» είπε και τόνισε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καθώς, όπως είπε το Ευρωπαϊκό εγχείρημα αμφισβητείται και βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ από την πρώτη στιγμή είπε ότι αυτή η Επιτροπή είναι μια πολιτική Επιτροπή, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να ευαισθητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τους κινδύνους κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Ανήκουμε σε μια γενιά που απολαμβάνει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτά τα "δώρα" δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς υπενθύμισε πως η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σύστημα αρχών και αξιών ενώ υπογράμμισε ότι κάποιες ηγεσίες μεταθέτουν μέσω δημοψηφισμάτων το βάρος της απόφασης για σημαντικά θέματα, πάντως ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται τις αποφάσεις και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

(Φωτό: sooc.gr)

ADVERTISING

SHARE: