Αυστραλία: Πάνω από 50.000 παράνομα όπλα παραδόθηκαν στις αρχές

Salesperson Lauren Ungari checks rifles in a display in a gun shop in Sydney, Australia, Wednesday, Oct. 4, 2017. Former Australian Deputy Prime Minister Tim Fischer, who helped win over a hostile Australian pro-gun lobby to the idea of massive weapons reform says the overwhelmingly success of the change should serve as an example for American politicians in the wake of the Las Vegas massacre. (AP Photo/Rick Rycroft)
Salesperson Lauren Ungari checks rifles in a display in a gun shop in Sydney, Australia, Wednesday, Oct. 4, 2017. Former Australian Deputy Prime Minister Tim Fischer, who helped win over a hostile Australian pro-gun lobby to the idea of massive weapons reform says the overwhelmingly success of the change should serve as an example for American politicians in the wake of the Las Vegas massacre. (AP Photo/Rick Rycroft) AP

Περισσότερα από 50.000 όπλα επέστρεψαν οι Αυστραλοί στο πλαίσιο της τρίμηνης αμνηστίας που επέτρεπε στους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους στις αρχές ή να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις

Υπολογίζεται ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του συνόλου των παράνομων όπλων στη χώρα

Η τρίμηνη αυτή αμνηστία, που λήγει σήμερα, είναι η πρώτη που ίσχυσε σε εθνικό επίπεδο έπειτα από τον φόνο 35 ανθρώπων το 1996 στην Τασμανία σε ένα επεισόδιο ένοπλης βίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εξαιρετική ανταπόκριση» των πολιτών στην εκστρατεία παράδοσης των παράνομων όπλων.

«Η Αυστραλία διαθέτει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για τον έλεγχο των όπλων, όμως τα παράνομα όπλα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους πολίτες», σχολίασε.

«Χάρη σε αυτή την αμνηστία, υπάρχουν πλέον 50.000 λιγότερα όπλα στους δρόμους», τόνισε ο Τέρνμπουλ.

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης αυτής, η κυβέρνηση εκτιμούσε σε 260.000 τον αριθμό των παράνομων όπλων που κυκλοφορούσαν στην Αυστραλία.

Η αμνηστία επέτρεψε στους πολίτες να παραδώσουν τα παράνομα όπλα που είχαν στην κατοχή τους, χωρίς να ερωτηθούν τίποτε για αυτά, αλλά και χωρίς να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις. Η παράνομη οπλοκατοχή τιμωρείται με πρόστιμο 280.000 δολαρίων Αυστραλίας (185.000 ευρώ) ή με 14 χρόνια κάθειρξη.

Στόχος της αμνηστίας ήταν κυρίως να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και οι ένοπλες συμπλοκές μεταξύ των συμμοριών.

Οι Πολιτείες της Αυστραλίας έχουν κηρύξει στο παρελθόν και άλλες αμνηστίες, όμως αυτή ήταν η πρώτη που ίσχυσε σε εθνικό επίπεδο, αφού ο Μάρτιν Μπράιαντ σκότωσε 35 ανθρώπους με ημιαυτόματο όπλο στο Πορτ Άρθουρ, στο νησί της Τασμανίας, τον Απρίλιο του 1996.

Η τραγωδία αυτή είχε συγκλονίσει τους Αυστραλούς και ο τότε πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ είχε σκληρύνει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, απαγορεύοντας κάποιους τύπους πυροβόλων όπλων, θεσπίζοντας τον θεσμό της έκδοσης άδειας και ανεβάζοντας τη νόμιμη ηλικία για την απόκτηση όπλου.

Η κοινή γνώμη της Αυστραλίας τάσσεται υπέρ αυτού του είδους μέτρων. Περισσότερα από 600.000 όπλα έχουν καταστραφεί μετά την επίθεση στο Πορτ Άρθουρ.

Φωτό: AP Photo/Rick Rycroft

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Περιορισμούς στις πωλήσεις εξαρτημάτων όπλων εξετάζει ο Τραμπ

ADVERTISING

SHARE: