Αυστρία: Ήττα του ακροδεξιού Χόφερ. Καθαρή νίκη Μπέλεν

Ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Ντερ Μπέλεν είναι ο νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος επί του εθνικιστή Χόφερ. Πως ψήφισαν οι Αυστριακοί

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής του σημερινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ και αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Πως ψήφισαν οι Αυστριακοί

Ενδεικτική είναι μια πρώτη ανάλυση για το πως ψήφισαν οι Αυστριακοί. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα τη νίκη στον Μπελέν έδωσε η Βιέννη καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 63,6% και διαφορά ψήφων 181,198.

Μπέλεν: Ισότητα, ελευθερία και αλληλεγγύη

Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος νίκησε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χέφερ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας "φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας".

"Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας", τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσει τις "αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης".

Συγχαρητήρια Χόφερ σε ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του

Ο Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την "επιτυχία του" και κάλεσε "όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού" σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.

"Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού", τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα "βαθιά λυπημένος" για την ήττα του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ και γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του FPÖ μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ORF.

Επιστολή Τουσκ

Συγχαρητήρια επιστολή στον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας σαφώς την ικανοποίηση της ΕΕ για την επικράτησή του έναντι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ.

«Σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες προκλήσεις, η συνεχιζόμενη εποικοδομητική συμβολή της Αυστρίας στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας θα παραμείνει απαραίτητη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ.

"Καλό σημάδι εναντίον του λαϊκισμού"

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έμαθε τα νέα από την Αυστρία, στη χώρα μας, καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δηλώνοντας ότι η νίκη του ντερ Μπέλεν είναι "καλό σημάδι κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη", συγχαίροντας τον 72χρονο πολιτικό.

"Η νίκη ντερ Μπέλεν αποτελεί βαριά ήττα του εθνικιστικού, αντιευρωπαϊκού και οπισθοδρομικού λαϊκισμού", έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στην Αυστρία: Η ακροδεξιά φλερτάρει με την εξουσία

ADVERTISING

SHARE: