Αυστρία: Παραίτηση βόμβα στους Σοσιαλδημοκράτες λίγο πριν τις εκλογές

Austrian Chancellor Christian Kern checks his papers prior to the round table meeting with French President Emmanuel Macron, Slovakian Prime Minister Robert Fico and Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in Salzburg, Austria, Wednesday, Aug. 23, 2017. Macron on Wednesday pushed for tighter European Union rules to protect workers in France and other prosperous countries in Western Europe from cheaper labor stemming from the continent's eastern nations _ so called "posted workers". (AP Photo/Kerstin Joensson)
Austrian Chancellor Christian Kern checks his papers prior to the round table meeting with French President Emmanuel Macron, Slovakian Prime Minister Robert Fico and Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in Salzburg, Austria, Wednesday, Aug. 23, 2017. Macron on Wednesday pushed for tighter European Union rules to protect workers in France and other prosperous countries in Western Europe from cheaper labor stemming from the continent's eastern nations _ so called "posted workers". (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Η παραίτηση του Γκέοργκ Νιντερμιλμπίχλερ, γενικού γραμματέα και διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του SPO για τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις

Ο δεύτερος τη τάξει των Σοσιαλδημοκρατών της Αυστρίας (SPO) αναγκάστηκε να παραιτηθεί χθες Σάββατο, δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που αποτελούν μεγάλο τεστ για το κόμμα του νυν καγκελαρίου της χώρας, μετά την αποκάλυψη για μια εκστρατεία δυσφήμησης ενός αντιπάλου του.

Η παραίτηση του Γκέοργκ Νιντερμιλμπίχλερ, γενικού γραμματέα και διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του SPO για τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, με τον νεαρό υποψήφιο των συντηρητικών (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς να προηγείται και το SPO να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το ακροδεξιό FPO.

Ο Νιντερμιλμπίχλερ ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη χθες από την εφημερίδα Die Presse και το περιοδικό Profil μιας εκστρατείας δυσφήμησης εναντίον του Κουρτς μέσω δύο ιστότοπων.

Σύμφωνα με αυτά τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, την εκστρατεία είχε αναλάβει ένας πρώην σύμβουλος του σοσιλαδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος αποπέμφθηκε το καλοκαίρι από το SPO. Στην εκστρατεία εμπλεκόταν και η προεκλογική ομάδα υπό τον Νιντερμιλμπίχλερ, ωστόσο η ηγεσία του SPO τονίζει ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό.

Ο ίδιος ο Νιντερμιλμπίχλερ εξήγησε ότι το κόμμα του «ούτε έλεγχε, ούτε χρηματοδοτούσε, ούτε διαχειριζόταν τους ιστότοπους αυτούς», το περιεχόμενο των οποίων χαρακτήρισε «φρικτό» εξαιτίας των ξενοφοβικών και αντισημιτικών σχολίων που είχαν αναρτήσει. Ωστόσο επεσήμανε ότι παραιτείται για να αναλάβει «όλες τις ευθύνες του».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν χθες στο SPO, με το ακροδεξιό FPO να ζητεί την παραίτηση του Κερν.

Ο Κερν είναι επικεφαλής εδώ και ενάμιση χρόνο ενός μεγάλου συνασπισμού με τους συντηρητικούς, ένας συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία εδώ και δέκα χρόνια με διάφορους καγκελάριους.

Σύμφωνα με έρευνα της Die Presse και του Profil, εγκέφαλος της εκστρατείας που είχε στόχο να δυσφημήσει τον Κουρτς ήταν ένας πρώην σύμβουλος του καγκελάριου, ο Ταλ Ζίλμπερσταϊν. Αυτός είχε συλληφθεί τον Αύγουστο στο Ισραήλ την ίδια περίοδο με τον Ισραηλινό εκατομμυριούχο Μπένι Στάινμετς στο πλαίσιο μιας διεθνούς έρευνας για μια υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων.

Η σύλληψη του Ζίλμπερσταϊν είχε επιφέρει ένα πρώτο πλήγμα στην εκστρατεία του SPO. Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, όπως και τα αδελφά τους κόμματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα και διχασμένοι αναφορικά με την πολιτική τους κατεύθυνση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Kerstin Joensson)

ADVERTISING

SHARE: