Αυστρία: Το σκάνδαλο δυσφήμισης του Κουρτς κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Austrian Chancellor Christian Kern checks his papers prior to the round table meeting with French President Emmanuel Macron, Slovakian Prime Minister Robert Fico and Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in Salzburg, Austria, Wednesday, Aug. 23, 2017. Macron on Wednesday pushed for tighter European Union rules to protect workers in France and other prosperous countries in Western Europe from cheaper labor stemming from the continent's eastern nations _ so called "posted workers". (AP Photo/Kerstin Joensson)
Austrian Chancellor Christian Kern checks his papers prior to the round table meeting with French President Emmanuel Macron, Slovakian Prime Minister Robert Fico and Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in Salzburg, Austria, Wednesday, Aug. 23, 2017. Macron on Wednesday pushed for tighter European Union rules to protect workers in France and other prosperous countries in Western Europe from cheaper labor stemming from the continent's eastern nations _ so called "posted workers". (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Η φερόμενη εμπλοκή των Σοσιαλδημοκρατών σε δυσφημιστική καμπάνια εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς, κρίνει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία

Μετά τη χθεσινοβραδινή παραίτηση του γενικού γραμματέα των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Γκέοργκ Νιντερμιουλμπίχλερ ως επακόλουθο των αποκαλύψεων για φερόμενη εμπλοκή τους σε δυσφημιστική καμπάνια εναντίον του εταίρου τους στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, του υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη εκτιμούν σήμερα πως σχεδόν έχει πλέον κριθεί η έκβαση των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 15ης Νοεμβρίου.

Κατά την άποψη τους, το «σκάνδαλο» έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής της εκλογικής αναμέτρησης σε μόλις δύο εβδομάδες ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, ούτως ή άλλως, προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την εκλογή του ως νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος στα μέσα του περασμένου Μαίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε καταγγέλλοντας τότε τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Γνωστοί πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, όπως ο Βόλφγκανγκ Μπαχμάγιερ, ο Τόμας Χόφερ ή ο Πέτερ Χάγιεκ, χαρακτηρίζουν «πανωλεθρία» την κατάσταση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έπειτα από τις κατηγορίες για εμπλοκή σε δυσφημιστική καμπάνια και έπειτα από την χθεσινοβραδινή παραίτηση του γενικού γραμματέα του και επικεφαλής του προεκλογικού του αγώνα.

Για τον Τόμας Χόφερ, οι αποκαλύψεις --στην εφημερίδα Die Presse και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Profil-- ότι στην δημιουργία στο facebook δύο ιστοτόπων, ενός υπέρ και ενός κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς, με αντισημιτικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, ενέχεται ομάδα υπό τον πρώην σύμβουλο των Σοσιαλδημοκρατών Ταλ Ζιλμπερστάιν, συνιστούν για αυτούς ένα «πλήγμα πρώτης τάξης».

Ο Πέτερ Χάγιεκ εκτιμά πως οι αποκαλύψεις θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιδράσεις στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών και θα κλονίσουν το κύρος τους, ενώ ο Βόλφγκανγκ Μπάχμαγιερ παραπέμπει σε μία σειρά, όπως λέει, λάθη που έγιναν από τους Σοσιαλδημοκράτες στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, με κορύφωση την παραίτηση του γενικού γραμματέα τους, και αυτό μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Οι αναλυτές θεωρούν πως η υπόθεση ζημιώνει άμεσα τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και νυν ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, που στις εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου --στις οποίες καλούνται στις κάλπες 6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι-- διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Για το αξίωμα είναι υποψήφιος, και μάλιστα με πολύ μεγάλες πιθανότητες να το αποσπάσει, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος σήμερα Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως επίσης ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, το οποίο σε αρκετές των δημοσκοπήσεων βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

«Ιδιαίτερα προβληματική» για τους Σοσιαλδημοκράτες εκτιμά την χρονική στιγμή των αποκαλύψεων ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Πέτερ Φιλτσμάγιερ, επισημαίνοντας σε σημερινές δηλώσεις του πως η υπόθεση αποτελεί πλέον το κύριο θέμα της κρίσιμης εβδομάδας του προεκλογικού αγώνα, ενώ το ερώτημα που τίθεται, είναι, κατά την άποψή του, ποιος προκάλεσε το θέμα στο εσωτερικό του κόμματος, «στην καλύτερη περίπτωση, μία σύγχυση, στη χειρότερη, μία πλήρης αποσυσπείρωση των στελεχών», όπως επίσης και το ποιος θα αναλάβει τη συνέχιση του προεκλογικού αγώνα μετά την παραίτηση του επικεφαλής του και γενικού γραμματέα του κόμματος.

Η φερόμενη εμπλοκή των Σοσιαλδημοκρατών σε δυσφημιστική καμπάνια εναντίον του Σ. Κουρτς, κρίνει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυστρία: Παραίτηση βόμβα στους Σοσιαλδημοκράτες λίγο πριν τις εκλογές

ADVERTISING

SHARE: