Αυστριακή 'βόμβα' για το προσφυγικό: Αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, θα αλλάξει στάση

Πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015.
(MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015. (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MOTIONTEAM

Τι δηλώνει στα Νέα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, απειλώντας τη χώρα μας με κλείσιμο των συνόρων, ως μέσο πίεσης για το προσφυγικό

Ξεκάθαρη απειλή για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το προσφυγικό, ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

"Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια", δηλώνει ο Κουρτς στα Νέα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, που συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια, θα στείλει το "κατάλληλο μήνυμα" στους πρόσφυγες, να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

Αυστριακή 'βόμβα' για το προσφυγικό: Αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, θα αλλάξει στάση

Ο 29χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς

"Οι πρόσφυγες ξεκινούν, όταν ξέρουν ότι θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές των προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας - Μακεδονίας", λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δικαιολογεί την άποψη αυτή και ότι το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

Ο Κουρτς προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ταυτίζζεται με τις χώρες Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) οι οποίες έστειλαν πρόσφατα δεκάδες αστυνομικούς στα Σκόπια, για τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα.

Χρυσοβελώνη: Δηλώσεις σαν αυτές ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας

"Είναι προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια!", αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

"Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στα «ΝΕΑ» ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς απηχούν τα σχέδια που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και την υπογραφή της σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι κύκλοι υιοθετούν τακτική στρουθοκαμήλου για τη στάση της Τουρκίας", τονίζει και καταλήγει:

"Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να τηρήσει και εκείνη στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι οποίες εξάλλου απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου".

ΠΟΤΑΜΙ: Άσκοποι εκνευρισμοί και πικρίες

"Ιδιαίτερα προσεκτικός πρέπει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας όταν εκφράζεται για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα που, πάνω από 6 χρόνια, μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, έχει σαφή ανάγκη υποστήριξης των εταίρων της και όχι των επιτιμίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διατυπώσεις της συγκεκριμένης μορφής σε τίποτε δε συμβάλλουν αλλά αντίθετα προκαλούν άσκοπα εκνευρισμούς και πικρίες. Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα συνυπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Η καλή της πρόθεση είναι διάφανη. Οι εναντίον της απειλές για συνοριακό αποκλεισμό της είναι η εύκολη λύση που δε λαμβάνει υπ' όψιν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα με τη βαριά της ιστορική εμπειρία στο προσφυγικό εννοεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό σεβόμενη τόσο τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκείνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που δε μπορούν να επιστρέψουν πια στην πατρίδα τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή του "το Ποτάμι".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE: